Girona
Notícies de la Delegació Territorial de Girona

Un grup de representants de la Junta Rectora de la Delegació s'ha reunit amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)

El passat 12 de desembre, Marianna Lozano, Pilar Mateos i Anny Escatllar, membres de la Junta Rectora, es van reunir amb la Dra. Susanna Esteba i Ferran Pedró de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). La trobada va servir per conèixer en detall els projectes actuals i futurs en l’àmbit de la salut mental, les addiccions i els trastorns del neurodesenvolupament, i per continuar donant suport des de la Delegació Territorial de Girona als projectes d’investigació en aquest camp.

El grup de recerca en trastorns del neurodesenvolupament se centra en l’estudi de les dificultats que afecten nens i nenes i adults amb discapacitat intel·lectual, funcionament intel·lectual límit, trastorns de l’espectre autista i síndromes genètiques associades al retard del desenvolupament.

Per la seva banda, el grup de salut mental i addiccions integra professionals multidisciplinaris que treballen a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona. Aquest model, pioner en salut comunitària, es destaca per haver eliminat l’hospital psiquiàtric en favor d’una atenció centrada en la comunitat.

Durant la reunió es van abordar projectes destacats com equal treatment, una iniciativa que promou una atenció sanitària inclusiva per a persones amb discapacitat intel·lectual, millorant-ne l’accés als serveis i oferint formació específica al personal sanitari. També es va parlar del programa pioner en realitat virtual immersiva, que utilitza aquesta tecnologia per tractar fòbies en persones amb autisme i discapacitat intel·lectual.

Per a més informació sobre les línies d’investigació en salut mental, pots consultar el web de l’IDIBGI prement el següent enllaç.


La Delegació Territorial de Girona del COPC i SUPPORT Girona: cap a una col·laboració estratègica en salut mental

El passat 3 de desembre, el president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Àngel Guirado, es va reunir amb Josep Solé, director de SUPPORT Girona, i altres membres de l’equip directiu de l’entitat. La trobada va posar les bases per establir un conveni de col·laboració que permetrà avançar en el suport a les persones amb problemes de salut mental.

Durant la reunió, SUPPORT Girona va exposar els seus orígens com a institució vinculada a la unitat psiquiàtrica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la seva transformació cap a una fundació centrada en la desinstitucionalització. Aquest canvi va portar també a redefinir el model d’atenció, deixant enrere el concepte de tutela per prioritzar un suport social i jurídic global i individualitzat. Actualment, l’entitat treballa per fomentar l’autonomia de les persones, seguint els principis recollits en diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El model d’intervenció de SUPPORT Girona, que s’ha guanyat el reconeixement internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es basa en l’acompanyament personalitzat i la potenciació de les capacitats individuals. Aquest enfocament destaca per la seva metodologia, que "parteix del que es té i no del que falta", segons Josep Solé, i per un plantejament que considera la complexitat de les tasques en funció dels dubtes que generen i no només per la seva càrrega de feina.

Les dues entitats van acordar treballar en un conveni que defineixi àmbits concrets de participació conjunta, com la difusió del paradigma d’acompanyament de SUPPORT Girona, l’organització d’activitats formatives i l’intercanvi de recursos i materials. A més, es va planificar una jornada a la seu de la Delegació per presentar aquest model a la Junta Rectora i a les persones col·legiades interessades.

Amb aquesta col·laboració, es pretenen unir esforços per impulsar una atenció més humana, personalitzada i respectuosa amb els drets i les necessitats de les persones amb problemes de salut mental.


Construint sistemes de salut sostenibles: Resultats del Hub de Salut i Cooperació a Girona

El 9 de novembre, Girona va acollir la primera edició del Hub de Salut i Cooperació, un esdeveniment que va reunir a unes 50 persones assistents, incloent-hi Anny Escatllar, vocal de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del COPC.

Organitzat per la Coordinadora d'ONG Solidàries i amb la col·laboració de la Facultat de Medicina i Infermeria de la UdG, l'esdeveniment va comptar amb una notable representació de col·legis professionals de l'àmbit sanitari, ens públics, entitats socials i de cooperació internacional. L'objectiu principal de la jornada va ser fomentar la col·laboració entre els sectors de la salut i la cooperació al desenvolupament.

Els participants es van organitzar en taules temàtiques per abordar qüestions crucials com la malnutrició i la fam, la salut sexual i reproductiva, la salut mental i discapacitat, les malalties i epidèmies, així com la promoció i determinants de la salut.

Un dels resultats més destacats de la jornada va ser l'elaboració d'un mapa dels projectes de cooperació en salut amb implicació gironina, que va mostrar una concentració d'activitats a l'est d'Àfrica, Amèrica Central i Nepal. A més, els col·legis professionals van acordar crear un portal únic amb informació sobre finançament en cooperació i una borsa per connectar projectes amb professionals interessats.

Els participants van subratllar la importància de garantir la sostenibilitat dels projectes, tant a Catalunya com al Sud Global, i van fer èmfasi en la necessitat d'entendre la salut de manera integral i holística. La jornada també va servir per denunciar la difícil situació dels professionals sanitaris a Gaza, posant de manifest la urgència d'una resposta solidària i efectiva.


Girona
L'exposició 'Dona't l'oportunitat de mirar', de Maria Àngels Cassany, s'inaugura a la Delegació


El passat divendres dia 8 de novembre el Club Social de la Delegació Territorial de Girona del COPC a Girona va organitzar una exposició de mandales de l’artista M. Àngels Cassany, que portava per títol Dona't l'oportunitat de mirar.

A aquesta inauguració hi van assistir una trentena de persones entre familiars, amics, artistes i professionals de la psicologia. La presentació va anar a càrrec d’Àngel Guirado, president de la Delegació del COPC a Girona, Concepció Escandell, coordinadora del Club Social i la mateixa artista, M. Àngels Cassany, qui va compartir amb les persones assistents la seva inspiració i procés creatiu.

Entre les tècniques més desataques que utilitza l’artista hi ha el dibuix a mà alçada amb expressió lliure, tècniques de meditació activa, simetria i geometria sagrada i numerologia. Aquestes tècniques proporcionen a l’artista la creació d’obres amb gran espiritualitat i connectivitat.

Els mandales, per ella, representen l’expressió del mateix ésser, de les nostres emocions i sentiments. Ens relaxen, ja que pintar un mandala concentra la nostra atenció en el cercle.  

Més informació a www.mandalas.cat

L’autora va comentar que ha dut a terme diversos encàrrecs de mandales per a professionals de la psicologia de Girona. Es pot visitar l'exposició de mandales fins al 29 de novembre. L'entrada és lliure i gratuïta dins de l'horari de la delegació.


D'esquerra a dreta: Concepció Escandell, Àngel Guirado i Àngels Casseny

Club social
El president de la Junta Rectora de la Delegació, Àngel Guirado, assisteix al 50è aniversari de la Facultat d'Infermeria de la UdG

El dijous 17 d'octubre,  l'Àngel Guirado, president de la Junta Rectora de la UdG, va assistir a la celebració del 50è aniversari de la Facultat d'Infermeria, que va tenir lloc a la sala d’actes de la mateixa facultat.

La Facultat d’Infermeria de la UdG és considerada un dels centres més reconeguts a nivell institucional, destacant-se com una de les institucions més importants del país en aquest àmbit. L'acte va comptar amb la presència de diverses autoritats, personalitats destacades, exalumnes i extreballadors de la Facultat, que van compartir la seva experiència i reconeixement envers l'evolució de la institució.

El vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, va obrir l'acte amb un discurs en el qual va destacar la contribució de la Facultat a la feminització dels estudis i la seva atenció a l'especificitat de la dona en el tractament de les malalties. Martí també va expressar el seu desig de traslladar aviat els estudis al nou Campus de la Salut, dins del nou Parc Hospitalari.

La degana de la Facultat, Carme Bertran, va fer un repàs de l'evolució de la institució, mencionant les diverses ubicacions, denominacions i adscripcions al llarg dels anys. Bertran va manifestar el seu orgull de representar una Facultat amb un reconeixement docent de gran prestigi, tant a nivell territorial com internacional, subratllant les dues Distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària atorgades per la Generalitat de Catalunya.

Representació de la Junta Rectora de la Delegació a les inauguracions dels cursos acadèmics de la UdG i la UNED

Inauguració oficial del curs acadèmic 2024-2025 de la UdG:

El passat 9 d'octubre, l'Aula Magna Modest Prats de la Universitat de Girona (UdG) va ser l'escenari de la inauguració oficial del curs acadèmic 2024-2025. Hi van assistir  l'Àngel Guirado i la Susana Mantas, president i secretària de la Junta Rectora de la Delegació, respectivament.

Dels darrers anys ençà que la UdG treballa perquè l'acte que marca l'inici del curs es converteixi en un espai de reflexió que posi en relleu els valors que guien l'activitat de la universitat. Aquest any, la reconeguda economista Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3 i de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, va ser la ponent que amb la conferència Estat del benestar i habitatge que va reflexionar sobre l'entorn d'aquest dret fonamental que és un dels grans reptes de la societat actual. 

A l'acte hi van assistir Quim Salvi, el rector de la Universitat de Girona; la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona, Assumpció Vila, i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Roman.

L'acte va ser conduït per la periodista Bàrbara Julbe i van destacar les intervencions del Cor i l'Orquestra de la UdG i la colla castellera Els Xoriguers de la UdG.

Inauguració del curs acadèmic 2024-2025 de la Facultats d’Infermeria i la Facultat de Medicina de la UdG:

Dilluns 21 d'octubre, la secretària de la Delegació Territorial de Girona, Susana Mantas, va assistir a la inauguració del curs acadèmic 2024-2025 de les facultats d’Infermeria i Medicina a la Sala d'Actes del Campus Centre.

La conferència inaugural La infermeria i la medicina - La medicina i la infermeria: parts fonamentals de la salut pública va anar a càrrec del secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Esteve Fernández Muñoz.

Durant l’acte s'hi va destacar l’aprenentatge com a via de creixement i transformació amb empatia, suport i harmonia social.

Inauguració del curs 2024-2025, a la Seu de la UNED de Salt:

Dijous 17 d'octubre va ser el torn de l'acte d'inauguració del curs 2024-2025 a la Seu de la UNED de Salt. Va assistir-hi Àngel Guirado, a més de comptar amb les intervencions de Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya; Jordi Camps, president de la Junta Rectora UNED Girona i vicepresident quart de la Diputació de Girona; Adrià Martín, regidor d'Educació i Joventut de l'Ajuntament de Salt, entre altres autoritats.

La doctora Montserrat Palma, professora titular en la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona i Síndica de Greuges d'aquesta institució, va fer una reflexió sobre el paper de l'educació en el sistema democràtic, enumerant quins són els grans reptes de la institució educativa i tenint en compte que es tracta d'un pilar fonamental en el sistema democràtic. Va posar al damunt de la taula el concepte "educabilitat", que explica que totes les persones són educables, al mateix temps que va analitzar el context actual admetent que l'ecosistema general ha canviat a partir, entre altres coses, de la manera de tractar la informació i la influència de les tecnologies.

Finalment, Montserrat Palma va afegir: "En moltes ocasions, fins ara s'ha anat a batzegades i el que caldria fer en matèria educativa és anar fins al fons de la qüestió, amb una mirada llarga sempre intentant arribar a consensos. Les polítiques educatives no es poden dur a terme només com a reacció de fets concrets, com ha passat fa poc amb els resultats de l'informe PISA, ni tampoc han de ser fruit del canvi constant del color polític".

La Delegació celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb la presentació del llibre "Jugar amb Foc: les drogues i les seves conseqüències" delDr. Francesc Abella
La Delegació Territorial de Girona del COPC va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental el passat 11 d'octubre amb la presentació del llibre Jugar amb Foc: les drogues i les seves conseqüències del Dr. Francesc Abella. L'acte va tenir lloc a la biblioteca municipal del Celrà, on es van abordar temàtiques rellevants sobre l'impacte de les drogues i les seves repercussions en la salut mental, promovent així una reflexió sobre la importància d'aquest tema en la societat actual.

El president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Dr. Àngel Guirado, va presentar l'obra exposant els punts més interessants i posant en relleu la trajectòria de l'autor com a escriptor i professional de la salut.

El llibre ens convida a fer un recorregut a través del consum de drogues al llarg de la història, des dels seus usos rituals o lúdics fins a arribar a l’actual consum massiu de psicofàrmacs. També tracta les causes que porten aquestes persones a haver de consumir per afrontar problemes d’ordre divers, tant psicològics com socials. De quina manera les decisions que prenem o els flirtejos esporàdics amb determinades substàncies són les causants d’un gran nombre d’addiccions? Són les addiccions actes conscients i voluntaris o una psicopatologia menor?
 
L'autor del llibre és Francesc Abella Pons, psicòleg especialista en psicologia clínica, Doctor en Psicologia i coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. A més, és professor associat de l'assignatura de drogodependències, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i autor de diversos articles sobre hàbits, salut i addiccions.

D'esquerra a dreta: El Dr. Àngel Guirado, president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del COPC, i el Dr. Francesc Abella Pons, autor del llibre.

El 22 de novembre tindrà lloc la 3ª Jornada Intergrupal, que portarà per títol "Conflicte, Agressivitat i Violència: Diferents abordatges des de la Psicologia"

 LA JORNADA HA ESTAT CANCEL·LADA 

La Jornada reunirà a professionals, acadèmics i estudiants de la psicologia dins els àmbits de la salut, legal, educatiu, social, mediació, esport i comunicació, amb l'objectiu de compartir coneixements, experiències i estratègies per a la comprensió i maneig d'aquests fenòmens.

La 3a Jornada Intergrupal, està organitzada pels grups de treball Confluències en la Neuropsicologia, Prevenció i Intervenció en Psicologia de l'Esport i Mediació Familiar i Comunitària amb el suport de la Junta rectora de la Delegació de Girona del COPC. Els integrants que conformen el comitè científic són: Emili Rodríguez, Margarita López, Elena Solovieva, Carme López, Carme Pérez, Sílvia Bataller, Mireia Caralt, i Susana Mantas. Les activitats se centraran en els eixos temàtics del conflicte, l'agressivitat i la violència, fenòmens que impacten de manera significativa en la convivència i el benestar de les persones i del conjunt de la societat. Els ponents seran de rellevància i comptarem, entre d'altres, amb figures com Vicente Garrido, Luis Moya, Adolf Tobeña, Javier Wilhelm, Carles Sastre i Tura Soler.

L'activitat està reconeguda com a Formació Contínua pel Centre de Mediació de Catalunya i també s'ha reconegut el Reconeixement d'Interès Sanitari (RIS) per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

L'auditori de l'Espai Fundació La Caixa a Girona és on es duran a terme les 8 hores programades per aquesta Jornada, i a més a més de la modalitat d'assistència presencial també serà possible l'assistència en línia. La formació, com en les anteriors edicions té un preu únic de 12 € que pretén ser simbòlic i competitiu, on, a més a més d'ajudar a accedir a formacions a cost reduït es destinarà la totalitat de la recaptació íntegrament a la Fundació  Concepció Juvanteny que es dedica al suport de la infància i l'adolescència en risc i a les seves famílies.


Girona
Representació de la Delegació al Dia per l'Alliberament LGTBIQ+

Aquesta commemoració reivindica i reconeix-les moltes maneres de viure les relacions sexuals i afectives i les diferents identitats de gènere existents.

Ester Mas, en qualitat de vocal de la Junta rectora, va assistir en representació de la Delegació i suport a aquest esdeveniment.

A la tarda van començar les activitats i tallers per a infants i joves. A continuació, es van dur a terme els actes institucionals amb una benvinguda de l'alcalde de Breda, Dídac Manresa, seguit de la intervenció del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals.

Després de la benvinguda i de forma prèvia a les diferents intervencions, es va fer una exhibició de dansa urbana a càrrec de TEMPO – Centre de Dansa de Vilobí d'Onyar.

A continuació, va tenir lloc la lectura del Manifest Institucional. Tot seguit es va celebrar una entrevista/col·loqui amb Plurals Associació LGBTIQ+ de Lloret de Mar. Com a intervenció final, va prendre la paraula el director general de polítiques públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Xavier Florensa.

L'acte va finaliatzar amb l'actuació d'Alexandre Sanz i el grup Essen.cia.

Si fem història...

Si mirem enrere, el motiu pel qual aquest dia s'ha declarat el Dia Internacional de l'Alliberament LGTBIQ+ és la Revolta de Stonewall que va tenir lloc a Nova York, el 28 de juny de 1969 al bar Stonewall Inn. Aquesta es va donar arran d'una batuda policial en aquest local -una pràctica habitual en aquella època que promovia la persecució, la discriminació i opressió ferotges de les persones LGTBIQ+. Les persones que havien de ser arrestades s'hi van oposar i es van començar a concentrar a l'entrada del bar, fet que va concloure amb una onada de disturbis i protestes que va durar diversos dies. Aquest fet va generar un punt d'inflexió molt important pel que fa a la lluita pels drets de les persones LGTBIQ+.

A l'estat espanyol, la primera manifestació per l'alliberament LGTBI va ser convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) a Barcelona, el 26 de juny de 1977 en la qual hi van participar prop de cinc mil persones i hi van assistir també membres de sindicats, col·lectius feministes i moviments veïnals. El seu lema era "Per una sexualitat lliure, derogació de la llei de perillositat i Rehabilitació Social", aprovada per les Corts Franquistes l'any 1970, que establia penes de fins a cinc anys de presó i internament en "centres especials" a les persones que "practiquessin l'homosexualitat".

Després de 54 anys de la Revolta de Stonewall i de 46 anys de la manifestació a Barcelona, les persones LGTBIQ+ han guanyat drets i igualtats.

Al Parlament de Catalunya, l'any 2014, es va aprovar la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de Lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Girona
La Junta Rectora assisteix a la jornada Els plans d’igualtat a les empreses

El passat dia 12 de juny va tenir lloc la Jornada sobre Els plans d’igualtat a les empreses: L’àmbit laboral com espai de transformació social a l'Auditori Josep Irla, de l’edifici de la Generalitat a Girona. En representació de la Junta Rectora de la Delegació de Girona del COPC van assistir l'Ester Mas i la Susana Mantas, vocal i secretària de la Junta Rectora, respectivament.

Una de les eines òptimes de gestió empresarial per avançar en la integració sistemàtica de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’organització i la seva cultura són els plans d’igualtat. En el marc de la responsabilitat social, la promoció i l’assoliment de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes, i l’eliminació de la discriminació per raó de sexe a l’empresa representa un eix fonamental del vector sociolaboral i una part inqüestionable dels valors essencials de l’organització. Segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, en data de 31 d’agost de 2023, el nombre total d’empreses a Catalunya era d’1.243.452. Amb aquesta xifra, es calcula que només el 12,9% disposen d’un pla d’igualtat. Actualment, un total de 16.123 empreses a Catalunya l'han implementat. D’aquestes, 13.370 eren empreses de més de 250 empleats i empleades, que eren les obligades a tenir-lo des de l’any 2007. Les 2.753 empreses restants eren empreses de més de 50 persones treballadores.

En aquest esdeveniment es van presentar les polítiques d'equitat en els treballs, a més de dues taules rodones, la primera sobre Plans d'Igualtat: una eina per al canvi, la innovació i la sostenibilitat en l’àmbit empresarial, i la segona Pràctiques inspiradores dins de l’empresa com a una de les eines per al canvi, innovació i la sostenibilitat en l'àmbit empresarial. La cloenda va anar a càrrec del director territorial del Departament d'Empresa i Treball, Sr. Joan Martí i Bonmatí.

Una Jornada innovadora i inspiradora que fa una crida a grans transformacions a les empreses a favor del canvi cap a la Igualtat de les persones dins l'àmbit laboral. 


Institucional
Els serveis d’atenció psicològica de les comarques gironines tindran el seu mapa web gràcies al COPC i a la UdG


Fruit d’un conveni de col·laboració entre els Estudis de psicologia de la Universitat de Girona i la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de la Psicologia s’està elaborant un mapa web dels serveis d’atenció psicològica de les comarques gironines que pretén donar resposta als següents objectius:

  • Proporcionar informació a la societat sobre els serveis d’atenció psicològica de les comarques gironines i les seves característiques.

  • Promoure el coneixement de l’entramat de serveis de psicologia existents al territori entre l’alumnat de psicologia. Aquest coneixement és necessari a l’hora de prendre decisions vocacionals sobre la tria d’especialitats, orientar la cerca de pràctiques extracurriculars durant els estudis, i de feina un cop graduats, o identificar oportunitats d’emprenedoria en àmbits poc representats en determinades zones geogràfiques. També permet de conèixer les sortides de la titulació i la feina que realitzen els professionals. Aquest coneixement també pot interessar els estudiants de secundària quan valorin l’opció de fer estudis universitaris de psicologia.

  • Facilitar als professionals de la psicologia el coneixement i la coordinació amb altres professionals del territori per crear xarxes o derivar casos, per exemple. També per orientar la cerca de feina o analitzar oportunitats d’obrir nous serveis en funció de l’oferta existent.

Tots els professionals de la psicologia que ho desitgin poden introduir de manera gratuïta les dades del seu centre o servei en el mapa a través d'aquest enllaç. Per introduir les dades només cal registrar-se i respondre un formulari amb la informació del centre que es desitgi fer pública, d’acord amb les instruccions que trobareu en el vídeo següent:

 
 

El formulari demana dades sobre el nom, la descripció i ubicació del servei, juntament amb la classificació del centre en alguna de les 4 àrees, 23 subàmbits i 46 especialitats de la psicologia en què s’ha estructurat la informació. Aquesta classificació és el resultat de la col·laboració d’un grup de persones expertes, professionals de la psicologia, duta a terme a través de la metodologia Delphi.

Juntament amb la classificació del centre, el formulari també permet assignar etiquetes per facilitar la cerca d’altres especialitats no contemplades en la taxonomia inicial, així com incloure algun document, fotografia o vídeo del centre o servei. 

És important tenir en compte que la publicació de la informació introduïda no és automàtica, sinó que segueix un procés de validació per part de les persones responsables del mapa per evitar la publicació de dades espúries. 

Animem tots i totes les professionals a utilitzar l’aplicatiu per tal de disposar d’un directori el més complet i actualitzat possible dels serveis professionals del territori. Les persones responsables del mapa anirem introduint, validant i revisant la informació, i demanem la col·laboració de tothom per detectar possibles errades o mancances. Qualsevol consulta o suggeriment sobre el mapa i el seu funcionament els podeu adreçar al següent correu electrònic: orientació.psicologia@udg.edu