Jornada: Nous dilemes per al psicoanàlisi. La subjectivitat contemporània a debat
INFORMACIÓ IMPORTANT PER REALITZAR LA INSCRIPCIÓ
Si ets NOU usuari o usuària no col·legiat:- Primer, has de registrar-te mitjançant aquest enllaç.
- Posteriorment, torna a la pàgina de l'activitat per fer la inscripció amb les dades d'accés creades en el registre.
Si ets persona col·legiada o usuari/ària ja registrat/ada:
- Primer, inicia sessió a la teva àrea privada clicant aquest enllaç.
- Posteriorment, torna a la pàgina de l'activitat per fer la inscripció.
Jornada: Nous dilemes per al psicoanàlisi. La subjectivitat contemporània a debat
> Jornada
> Híbrid
> Comissió de Psicoanàlisi
NOTA INFORMATIVA: Recomanem revisar la carpeta SPAM del seu mail en cas de no rebre el correu de registre i de connexió a ZOOM.
La jornada versarà sobre els nous desafiaments amb els que la teoria i la pràctica psicoanalítica es troben en aquest primer quart de segle XXI.
En la pràctica privada i en la assistència pública atenem consultes i demandes que requereixen algunes modificacions en el disseny del enquadrament i que plantegen nous desafiaments en la dinàmica de la transferència/contratransferència. Les problemàtiques de la infància, l’adolescència i vida adulta ens confronten amb transformacions significatives en la constitució subjectiva dels pacients, dels vincles establert entre ells, i en la conformació d’una amplia diversitat de famílies.
Professionals de la psicologia clínica i sanitària.
Professionals de la salut mental.
Psicoterapeutes d'infància, adolescència i famílies.
Pensar la teoria i la pràctica del psicoanàlisi des dels desafiaments que ens plantegen els canvis en l’estructuració subjectiva, en les dinàmiques socials i en la relació amb el mon de l’actualitat.
Plantejar les noves estructures psíquiques que apareixen en la clínica i la praxis diferent que requereixen .
Explicar com el psicoanàlisi s’ha integrat en el treball amb nens i nenes i adolescents. Igualment, com segueix orientant-nos per entendre les noves maneres d’iniciar-se i/o configurar-se el psiquisme i la vida dels nens i nenes i adolescents actuals.
Divendres 4 d'abril de 2025
17.30 – 17.45 h. Apertura
17.45 – 18.45 h. Conferència: Dilemes clínics de les diverses problemàtiques narcisistes. A càrrec de Luis Hornstein. Presentació i coordinació a càrrec de Regina Bayo-Borràs i Ana Molinaro.
18.45 – 19.45 h. Col·loqui
Dissabte 5 d'abril de 2025
9.30 – 11.30 h. Conferència: Noves estructures psíquiques. A càrrec entre altres de Oriol Martí. Coordinació a càrrec de Mercè Collell.
11:30 – 12:00 h. Coffee break
12.00 – 14.15 h. Taula rodona: Altres paradigmes en la clínica infanto-juvenil. A càrrec de Silvia Aznar.
Póster primera infància.
Trabajo con familias y nonatos.
Poster adolescència.
14.15 – 14.30 h. Cloenda: La cultura del psicoanàlisi - El psicoanàlisi en la cultura.
Sílvia Aznar: Psicòloga i psicoterapeuta acreditada per la FEAP. Psicòloga General Sanitària acreditada pel Departament de Salut de la Generalitat. Especialitzada en la clínica d'infants petits i les seves famílies. Psicòloga del CDIAP Baula (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció precoç) de l’Hospitalet de Llobregat. Psicòloga i coordinadora del projecte "Peücs, Grups de mares i pares amb nadons", de la cooperativa Baulacreix. Docent col·laborador de la lliçó "Aprofundiment en clínica psicoanalítica amb nens", Formació FEAP de l’Escola de Clínica Psicoanalítica amb Nens i Adolescents (ECPNA).
Regina Bayo-Borràs: Psicòloga clínica – psicoterapeuta psicoanalítica acreditada FEAP i EFPA. Membre i docent de GRADIVA, Associació d’Estudis psicoanalítics – Barcelona. Docent i supervisora del COPC. Presidenta de la Comissió de Psicoanàlisi del COPC.
Mercè Collell: Psicòloga especialista en psicologia clínica. Universitat de Barcelona. Vicepresidenta de la Comissió de Psicoanàlisi del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) .Professora de les Aules Interuniversitàries de la Gent Gran (AUGG) de la Universitat de Barcelona des de 2007.
Jordi del Río. Psiquiatre. Psicoterapeuta psicoanalític. Pràctica privada. Psiquiatre al CSMA Consorci Hospitalari de Vic. Docent del Postgrau en Psicosomàtica de l’IEPB (Institut d’Estudis de Psicosomàtica de Barcelona).
Luis Hornstein. Premi Konex de Platino per la trajectòria en psicoanàlisis: dècada 1996-2006. Ha publicat diversos llibres: Teoría de las ideologías y psicoanálisis (Kargieman); Introducción al psicoanálisis (Trieb); Cura psicoanalítica y sublimación (Nueva Visión); Cuerpo, historia, interpretación (comp.) (Paidós); Práctica psicoanalítica e historia (Paidós); Narcisismo (Paidós); Intersubjetividad y clínica (Paidós); Proyecto terapéutico (comp.) (Paidós); Las depresiones (Paidós); Autoestima e identidad (Fondo de Cultura Económica); Las encrucijadas actuales del psicoanálisis (Fondo de Cultura Económica); Ser analista hoy (Paidos); Clinica psicoanalítica:del dogmatismo al pensamiento critico (Letra viva).
Lola López Mondéjar. Psicoanalista, consulta privada. Escriptora. Professora convidada als màsters d'artteràpia de la Universitat de Múrcia i de Granada. Didacta del Centre Psicoanalític de Madrid, professora als cursos de formació de psicoanalistes i supervisora. Professora convidada en diferents cursos d'estiu i màsters de la Universitat de Granada, de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i de les universitats de Michigan, Victoria i Vancouver. Docent en programes de formació de les associacions psicoanalítiques: Aepna, Gap (Grup Assemblea Psicoanalítica), Fòrum psicoanalític i Centre Psicoanalític de Madrid. Professora convidada en els cursos de la Fundació Manantial, Madrid. Va coordinar el Taller d'escriptura creativa a Múrcia (des de 2005 fins al 2024).
Oriol Martí. Metge. Psicoanalista. Va cursar estudis suplementaris a Suïssa (1975), Bèlgica (1985) i França (1980-84). Professor ajudant de classes pràctiques a la Facultat de Medicina de la UAB (1976-79). Professor titular de Medicina Social i Salut Pública a l’Escola Universitària de Treball Social de l’ICESB de la URL (1980-2002). Professor associat al Departament de Salut Laboral de la UPF a l’assignatura Complements de Ciències Socials (2002-2008). Des de 1982 té consulta on treballa amb pacients que tenen problemàtiques relacionades amb la drogodependència i les addiccions en general. Les seves principals contribucions són: Conocer Claude Bernard y su obra (1980), Introducció a la medicina Social (1995), Todo lo que quisiste saber sobre la dependencia a las drogas y nunca te atreviste a preguntar (1997). S’ha publicat una segona edició corregida i augmentada del llibre (2004). I, finalment, Claude Bernard y la medicina experimental (2006). Els seus treballs psicoanalítics es poden trobar a la Revista Intercanvis en Psicoanàlisi i en els diversos texts publicats per Gradiva Associació d’Estudis Psicoanalítics en les diverses jornades que ve organitzant des de la seva fundació.
Ana Molinaro: Psicòloga clínica- Psicoanalista. Fundadora i Coordinadora del Grup de Treball Psicoanàlisi amb Nens del COPC. Membre de la Junta de la Comissió de Psicoanàlisi del COPC. Membre de l’Espai Freud (Barcelona).
Victor Korman: Docent en diverses institucions psicoanalítiques de Barcelona i professor convidat durant anys dels màsters de Clínica Psicoanalítica i Teoria psicoanalítica de la Universitat Complutense de Madrid. És psiquiatre, psicoanalista i Doctor per la Universitat Complutense de Madrid. Ex-mèdic resident i metge adjunt del Departament d'Internació del Servei de Psicopatologia de l'Hospital Aráoz Alfaro (Província de Buenos Aires, Argentina) durant el període 1967-1977. Va ser fundador del Espacio Abierto de Trabajo en Psicoanálisis i va formar part del Consell de Redacció de la revista "Tres al cuarto", publicada a Barcelona. Des de 1992 fins a 2004 va ser docent de la Escuela de Psicoanálisis amb nens i adolescents d'aquesta mateixa ciutat. Va col·laborar amb articles i notes en revistes de psicoanàlisis i va dictar conferències en les següents universitats: Complutense de Madrid, Rovira i Virgili de Tarragona, Central de Barcelona, Universidad de Buenos Aires, Ponce School of Medicine; Psychiatry Department (Puerto Rico); també en hospitals, centres de formació psiquiàtrica i psicoanalítica de diverses Comunitats Autònomes d'Espanya, en altres ciutats d'Europa, com així també a Llatinoamèrica. Docent en el Grupo de Psicoterapia Analítica de Bilbao (GPAB), en la Asociación Andaluza de Psicoterapia Psicoanalítica i en iPsi (Barcelona). Ha participat com a ponent en diversos congressos de Psiquiatria, Psicologia i psicoanàlisi
Mª Remei Tarragó. Psiquiatria infantil i perinatal. Màster per Harvar de la Escala NBAS (Brazelton). Formació per a la investigació en l'Escala ADBB. Sòcia fundadora de NADOCAT i sòcia fundadora del Grupo de Perinatalidad de SEPYPNA. Professora del Màster en Perinatalitat de la URLL. Professora del Màster en Perinatalitat de la UV. Autora del llibre Vincle i perinatalitat. Coordinadora del CDIAP de Badalona durant 10 anys. Supervisora del Servei d'Atencio Primerenca de la ONCE. Supervisora de diferents centres d'atenció primerenca. Responsable de l’Àrea de Salut Mental de la UCIN de l’Hospital de Sant Pau fins 2021. Directora de la FETB.
Sessió 1
DATA
4 d’abril de 2025
17:30h -
19:45h
DURADA
2 h 15 min
MODALITAT
Híbrid
UBICACIÓ
Híbrida (Online i Presencial)
Sessió 2
DATA
5 d’abril de 2025
9:30h -
14:30h
DURADA
5 h
MODALITAT
Híbrid
UBICACIÓ
Híbrida (Online i Presencial)
Formació en modalitat híbrida. En el procés d'inscripció podrà escollir matricular-se en format online o en format presencial.
En el cas d'escollir el format presencial, haurà d'anar presencialment a la seu del COPC de Barcelona (c/ Rocafort, 129).
En el cas d'escollir el format online, haurà de tenir a la seva disposició un ordinador amb sortida de so, micròfon i connexió a internet.