COPC
Notícies d'àmbit general, amb afectació a tot Catalunya

El COPC s'adhereix al 'Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034'

El passat dimarts 9 de juliol es va celebrar l’acte de signatura del Compromís per una Barcelona + Sostenible per als pròxims 10 anys, que recull l’exigència de Barcelona per la sostenibilitat i per ser una ciutat responsable amb els reptes actuals i donar respostes fermes davant l’emergència climàtica, posant la vida de les persones que hi viuen al centre.

L’acte de signatura del Compromís es va celebrar al Palauet Albéniz, va estar presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i hi van participar unes 300 persones.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya s'adhereix al Compromís per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, i entra a formar part de la Xarxa Barcelona + Sostenible per fer front als reptes climàtics de la ciutat, col·laborar amb accions individuals i col·lectives que s'hi organitzen.

Aquest espai el conformen entitats ciutadanes, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions. I ara, també, s’hi ha incorporat la ciutadania no organitzada que tingui un compromís de ciutat per la sostenibilitat, i que vulgui ajudar a construir una Barcelona responsable amb les persones i l’entorn.

La Xarxa està representada pel Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, que és un òrgan reglat de participació, de caràcter consultiu, per l’impuls i  el seguiment de les polítiques ambientals i climàtiques de la ciutat i impulsa mesures de sostenibilitat, comparteix bones pràctiques.

Si hi estàs interessat o vols saber-ne més, prem aquest enllaç per visitar el web d'aquesta iniciativa o
consulta el document aquí.

Uneix-t'hi i fes-nos-ho saber!


Novetats a la biblioteca del COPC: 12 obres noves i servei de correcció informàtica de tests
Servei de correcció informàtica de tests de la biblioteca del COPC

La Biblioteca us recorda que amb el funcionament actual de préstec de tests no es poden demanar fulls de resposta o correccions de forma individual.

  • Per poder fer una passació s’ha de reservar el test en format pack, que inclou el préstec del manual del test, un full de respostes i una correcció informàtica (quan el test es corregeixi amb aplicació informàtica).

  • Per tal de vetllar per una bona praxi professional és imprescindible disposar del manual en préstec en tot el procés d’avaluació, fins que no es disposi del manual del test en préstec i el full de respostes, no s’oferirà la correcció informàtica.

  • En el cas que necessiteu passar un mateix test a més d’un pacient, o tingui un ús recurrent en el vostre centre, podeu contactar amb les corresponents editorials per realitzar-ne la compra. 


Novetats de la setmana en llibre en paper

Quines novetats de la biblioteca t'interessen més? Aquesta setmana hi ha 12 novetats més al fons de la biblioteca, que nodreixen el seu catàleg de llibres en préstec i amplien les teves possibilitats de lectura.

El individuo soberano: una guía para dominar la transición hacia la era de la información
 Davidson, James Dale, Rees-Mogg, William,Orrontia, Marta,Parra, May,Gil, John,Vivas Rivas, Eliana
Bubok Editorial, 2022

Abuso sexual infantil: prevención, tratamiento clínico y legal
Vázquez Mezquita, Blanca
Digital Reasons, 2020

Vida y maratón, maratón y vida: 42,195 kilómetros de aprendizaje
Galdós Murga, Ignacio Pío
Editorial Círculo Rojo, 2023

Cuinant les nostre emociones a foc lent
Fundació Althaia, Rotary Club Manresa-Bages
Llibres Parcir, 2024

El segundo sexo
Beauvoir, Simone de; López, Teresa; Martorell, Alicia;
Universitat de València
Ediciones Cátedra, 2017

Biblioteca Serveis del COPC
El Col·legi gira la quota semestral de juliol el pròxim dia 10

El Col·legi gira la quota anual en dos pagaments semestrals a principi de cada període, és a dir, els mesos de gener i de juliol. Com cada principi de semestre, per tant, els col·legiats i col·legiades rebran el càrrec de la seva quota, en aquesta ocasió el dia 10 de juliol. Són excepcions del cas general, és clar, les 128 persones col·legiades que van ajornar el pagament un trimestre, que el rebran l'1 d'octubre. Per últim, les societats professionals rebran el cobrament el dia 15 de juliol.

Tal com ja es va informar al gener, la quota del COPC tampoc no s’ha incrementat enguany, cosa que suposa un pagament semestral de 124,88 euros per als psicòlegs i psicòlogues exercents. D'altra banda, les persones que tenen una quota bonificada hauran de fer-se càrrec de l'import que informa la taula següent:

TIPUS DE QUOTA I BONIFICACIÓ
QUOTA COPC
QUOTA CONSEJO
SEMESTRAL (sense import d'alta)
EXERCENT
101,10 €23,78 €124,88 €
 NAIXEMENT O ADOPCIÓ50,55 €23,78 €74,33 €
 JÚNIOR47,64 €
23,78 €
71,42 €
SÈNIOR0 €23,78 €23,78 €
ATUR TRAM 140,40 €23,78 €64,22 €
ATUR TRAM 270,77 €23,78 €94,55 €
DISCAPACITAT TRAM 10 €
23,78 €
23,78 €
DISCAPACITAT TRAM 2
40,44 €
23,78 €
64,22 €
DISCAPACITAT TRAM 390,99 €
23,78 €
114,77 €
NO EXERCENT50,55 €
22,98 €
74,33 €
PER JUBILACIÓ
0 €
0 €
0 €
 

Per a qualsevol aclariment, consulta la notícia sobre l'ajornament de quota que el COPC va publicar fa un mes.

El Col·legi treballa perquè el valor dels serveis a la col·legiació sigui cada vegada més superior a l’import de la quota col·legial.


COPC
El COPC i l’ACAPPS signen un conveni per desenvolupar un projecte de salut mental vinculat al col·lectiu de persones amb sordesa oralista i famílies


El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i la Federació ACAPPS s’han emplaçat a desenvolupar conjuntament un projecte de salut mental vinculat al col·lectiu persones i famílies amb sordesa oralista. La finalitat del projecte és, d’una banda, elaborar un document que justifiqui la necessitat de recursos de suport emocional i d’atenció a la salut mental de les persones amb sordesa i, d’altra banda, identificar persones col·legiades amb experiència o ganes de conèixer les especificitats del col·lectiu per poder prescriure referents terapèutics arreu de Catalunya. 

Per tal de generar el marc de col·laboració que ho possibiliti, les dues entitats han signat un conveni de col·laboració biennal en què, entre d’altres accions, el Col·legi es compromet a: 

  • Identificar els perfils més idonis a entrevistar i, si escau, preseleccionar-los.

  • Donar suport a l’elaboració del guió de les entrevistes semiestructurades. 

  • Assessorar el marc teòric i recerques d’interès a referenciar. 

  • Difondre el projecte de recerca que es realitzarà

El vincle establert entre les entitats també preveu que la col·laboració faciliti la creació d’una nova capacitació d’expertesa vinculada al seu àmbit d’intervenció que, en tot cas, requeriria un posterior conveni específic. 


Convenis
El COPC i l'ACAPPS cerquen professionals de la psicologia que hagin atès persones amb sordesa que es comuniquen oralment i les seves famílies

El COPC ha signat recentment un conveni amb la Federació ACAPPS, de famílies i persones amb sordesa que es comuniquen oralment. 

Fruit d'aquest conveni, neix la necessitat de dur a terme una cerca conjunta de professionals de la psicologia col·legiats que tinguin experiència en el tractament de persones sordes oralistes - no en llengua de signes, que representa un col·lectiu amb necessitats i vivències molt diferents -.

L'objectiu de la cerca és elaborar un material de formació a partir dels coneixements que puguin aportar els i les professionals especialistes o amb experiència en aquest àmbit. El material que s'elaborarà a partir de les experiències recollides, i que compta amb el finançament del Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona, vol millorar l'atenció de la salut emocional de les persones amb sordesa oralistes i les seves famílies. 

Com col·laborar-hi?

Si és el teu cas i vols col·laborar en la iniciativa, has d'enviar un correu amb l'assumpte "Crida psicòlegs i psicòlogues" i una breu descripció de la teva experiència a coordinacio@federacioacapps.org.

Un cop ho facis, o bé et demanarem fer una entrevista - presencial o en línia - de màxim una hora de durada o bé que responguis un qüestionari d'un màxim de 20 minunts de dedicació. 

Totes les persones participants apareixeran, si ho volen, als crèdits d'agraïment. 

El COPC espera que la iniciativa et sembli interessant i la comparteixis amb col·legues, persones i famílies amb relació a aquest col·lectiu.

COPC Notícies destacades
El Psicurt rep 355 curtmetratges sobre salut mental a concurs

El festival de curtmetratges sobre salut mental Psicurt acaba de tancar inscripcions, i un any més ho fa amb èxit de participació. Enguany, l’organització ha rebut 345 obres que optaran a ser projectades i premiades aquesta tardor: 345 a la Secció Oficial i 10 a la Secció Educurt, destinada a estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BAT) i cicles formatius.

Alguns dels interessants i profunds temes tractats a les obres rebudes són: el dol, la capacitat de poder decidir cadascú i el fet de ser escoltat, la relació entre les malalties físiques i els efectes psíquics que poden provocar, les relacions paternofilials i d'amistat, l'abús sexual infantil, la discriminació i els prejudicis, entre altres.

A partir d’ara, un jurat conformat per representants de l’àmbit de la psicologia, l’educació, la cultura i els mitjans audiovisuals triarà quines seran les a prop de 30 obres que podrem veure projectades del 10 al 13 d’octubre de 2024, al Teatre Bartrina de Reus i a l’Antiga Audiència de Tarragona, i també les que podran optar als premis en metàl·lic.


El Psicurt, organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, té com a objectiu apropar a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental (prevenció, promoció i intervenció) a través del cinema. És un projecte cultural, social i de salut que pretén promoure la creació artística i despertar la sensibilitat del públic al voltant de la psicologia i la salut mental.


Comissió de Cultura Psicurt
Inscriu-te al curs 'Programa formatiu per a l'especialitat en psicologia coaching' del COPC
Secció de Psicologia Coaching
El Dr. Castillo conversa sobre els 'Fundamentos de la psicoterapia integrativa' amb el Dr. Mattioli i el Dr. Santolaya

Dijous 20 de juny, el Dr. Javier Castillo va presentar el seu últim llibre, Fundamentos de la psicoterapia integrativa moderna, a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. La rellevància de l’obra, i de les aportacions al camp de la psicologia, va ser objecte de reflexió per part del president del Consejo General de la Psicología -el Dr. Francisco Santolaya-  i el degà del COPC, el Dr. Guillermo Mattioli. 

El degà Mattioli va obrir l’acte presentant breument l’autor del llibre per tal que, seguidament, el Dr. Santolaya aprofités la seva íntima relació amb l’autor per ampliar-ne la presentació inicial. A continuació, el Dr. Castillo va començar la seva intervenció manifestant l’orgull pel nivell assolit per l’obra i va resumir-lo com “una síntesis de varios libros míos, pero al mismo tiempo renueva los conceptos y los amplía”. La principal virtut de l’obra és que concreta el model d’intervenció del Dr. Castillo, la psicoteràpia dinàmica orientada per dimensions, en una síntesi que el fa molt didàctic i que li permet renovar i ampliar-ne conceptes.  

La descripció dels principals conceptes de Fundamentos de la psicoterapia integrativa moderna va fonamentar la posterior tertúlia entre els tres participants de la taula. El Dr. Mattioli en va destacar que “el libro es muy provocador, pero el autor lo es aún más”. Alguns dels temes que van centrar la seva reflexió van ser com es defineix de facto el concepte de dimensió (que no està mai formalment definit a l’obra però queda palès en cada pàgina del llibre), com aborda el tema del complex Junguià com a focus en la teràpia breu, o la integració teòrica com a superació de l’eclecticisme a l’hora de combinar les dimensions, factors comuns, entre d’altres conceptes que la lectura del llibre li va suggerir. 

Per la seva part, el Dr. Santolaya, va posar l’èmfasi en que el mètode està més centrat en la persona, la personalitat del psicoterapeuta, el risc de la rigidificació del model de referència i què passa quan alguna cosa no hi encaixa, o en l'estudi de la terminologia en l'obra -perquè de vegades es parla de coses diferents usant els mateixos mots-, per posar alguns exemples.

La tertúlia es va allargar més d’una hora, cosa que demostra la riquesa del seu intercanvi de punts de vista i reflexions, en un acte que va ser gravat en vídeo per tal que el puguis seguir si no hi vas assistir en directe. No et perdis la presentació del llibre Fundamentos de la psicoterapia integrativa moderna, de Javier Castillo, i la seva posterior tertúlia amb el Dr. Santolaya i el Dr. Mattioli. Fes clic al vídeo i gaudeix-ne!

 
 


Notícies destacades
La Secció de Psicologia Jurídica presenta el 'Curs d’especialització jurídic forense en l’àmbit de família per a professionals de la psicologia'

La Secció de Psicologia Jurídica del COPC ha programat el Curs d’especialització jurídic forense en l’àmbit de família per a professionals de la psicologia. La formació començarà el 25 d'octubre i s'allargarà fins el 24 de maig, amb un total de 150 hores i en format semipresencial.

En aquesta formació es treballaran les nocions cabdals sobre els sistemes de família, l’impacte de la separació, psicologia evolutiva i afectació dels infants i joves, i amb les bases ja fonamentades, s'aprofundirà en diferents tipus de processos de família tant des del vessant forense com de la intervenció.

Objectius del curs:

  • Fomentar la formació de qualitat i específica en funció d'àrees d'expertesa i especialitat

  • Augmentar els coneixements en procediments de família que influeixen en els diferents moments familiars i legals

  • Aprofundir en el coneixement de la valoració de les capacitats parentals i la major conveniència pels nens, nenes i      adolescents en funció del moment evolutiu i familiar. 

  • Millorar la comprensió del peritatge i la intervenció jurídic-forense en l’àmbit de família

  • Adquirir competències d'intervenció familiar a curt i llarg termini 

Tota la informació sobre el programa, els docents, l'horari de les sessions, les dates presencials i en línia, etc. la pots trobar en el díptic i en aquest enllaç a l’apartat de formació del web.

També pot ser del teu interès el vídeo informatiu en el qual l'Elena Garrido, presidenta de la Secció de Psicologia Jurídica del COPC, explica la informació destacada d'aquesta formació. Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb formació@copc.cat.

 
 


Secció de Psicologia Jurídica
La Generalitat de Catalunya convoca el procés de selecció per l’escala de psicologia del cos de titulació superior (grup A, subgrup A1)

El passat 20 de juny es va fer efectiva al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la publicació de la RESOLUCIÓ PRE/2242/2024, de 18 de juny, que convoca un total de vint-i-tres processos selectius. D’entre les especialitats convocades, hi trobem l’escala de psicologia del cos de titulació superior de la Generalitat de Catalunya (codi tràmit procés de selecció: 845), amb una oferta total de 37 places.

Els temaris són els aprovats per a cadascun dels cossos i escales objecte de la convocatòria, per la Resolució PRE/2423/2022, de 27 de juliol, i poden consultar-se clicant en aquest enllaç. D’altra banda, el Departament de Biblioteca i Centre de Documentació del COPC ha elaborat un recull de recursos per preparar la part específica del temari, que pots consultar a l'apartat del web Serveis/ Desenvolupament professional/Oposicions (prèvia autentificació a l'àrea privada).

El procés de selecció es desenvoluparà a través del sistema de concurs oposició, que es desenvoluparà en dues fases:

1. Fase d’oposició. Està constituïda per una prova, formada per tres exercicis de caràcter obligatori i eliminatori. Són els següents:

  • Test de coneixements sobre la part general del temari 

  • Test de coneixements sobre la part específica del temari

  • Supòsit pràctic, tipus test, sobre la part específica del temari

2. Fase de concurs. Únicament es valoraran els mèrits de les persones aspirants que superin la fase d'oposició, fins una puntuació màxima de 40 punts.

Les persones interessades a participar-hi hauran d’adreçar la seva sol·licitud a l’òrgan convocant i presentar-la per mitjans electrònics en el termini de 20 dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el DOGC. La presentació de les sol·licituds podrà efectuar-se a través del web Tràmits Gencat mitjançant el formulari normalitzat que s’hi posarà a disposició.

Per a més informació, consulta la convocatòria en el següent enllaç.


Desenvolupament professional Notícies destacades
El COPC i Xoroi Edicions signen un conveni de col·laboració per compartir coneixement i fer-lo extensiu als col·legiats i col·legiades


El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Xoroi Edicions han signat un conveni de col·laboració per intercanviar estudis, investigacions i activitats, per organitzar activitats formatives i per difondre les activitats de cada entitat a l’univers de persones de l’altra.

En virtut del nou conveni, els col·legiats i col·legiades gaudiran de diversos avantatges, entre els quals un 20% de descompte en el preu de totes les publicacions del catàleg de Xoroi Edicions. D’altra banda, l’editorial farà donació d’un exemplar de totes les noves publicacions a la biblioteca del COPC, de tal manera que esdevindran part del fons de la biblioteca i les persones col·legiades en podran gaudir. Les altres clàusules del conveni preveuen les accions de promoció de les activitats de cada organització, els canals de difusió i la cessió de la sala d’actes de la seu de Barcelona del COPC per presentar-hi llibres de Xoroi Edicions.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya treballa per estrènyer la relació amb tots els agents que promouen els àmbits de desenvolupament de la psicologia.


Convenis
Horari d’estiu al COPC a partir de dilluns 1 de juliol i dates de tancament de les instal·lacions

El COPC comença l’horari d’estiu, en totes les seves seus territorials, a partir de dilluns 1 de juliol i fins al dia 13 de setembre. D’aquesta manera, la seu de Barcelona i les delegacions territorials de Girona, Lleida i Tarragona atendran els col·legiats i col·legiades de dilluns a divendres de 9 a 15 h.

Cal recordar, però, que hi ha algunes diferències en els períodes de tancament per vacances, que entre l'1 de juliol i el 13 de setembre d'enguany tindrà el següent calendari:

  • Seu de Barcelona
    Atenció presencial: De dilluns a divendres, de 9 a 15 h
    Tancament per vacances: Del 12 al 25 d’agost

  • Delegació Territorial de Girona
    Atenció presencial: De dilluns a divendres, de 9 a 15 h
    Tancament per vacances: De l’1 al 31 d’agost

  • Delegació Territorial de Lleida
    Atenció presencial: De dilluns a divendres, de 9 a 15 h
    Tancament per vacances: De l’1 al 31 d’agost

  • Delegació Territorial de Tarragona
    Atenció presencial: De dilluns a divendres, de 9 a 15 h
    Tancament per vacances: De l’1 al 31 d’agost

El COPC espera que els col·legiats i col·legiades puguin fer les seves consultes durant l'horari d'atenció, de 9 a 15 h, i adaptar les seves necessitats d'atenció presencial a l'horari de cada seu.

COPC Serveis del COPC