Lleida
Notícies de la Delegació Territorial de Lleida

Apunta't a la conferència 'Música i salut. Aportacions de la neurociència. La potencialitat terapèutica de la música' el proper 10 de desembre

Dimarts 10 de desembre a les 19h, a la Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social es durà a terme una nova conferència dins del Cicle de conferències de la Delegació Territorial de Lleida.

En aquesta ocasió, en la conferència que proposa el grup Sènior de la Delegació, es donaran a conèixer les darreres investigacions en neurociència que mostren que la música és molt més que un entreteniment. Estudis amb noves tecnologies biomèdiques permeten explicar com la música influeix íntegrament en tot el nostre ésser, cos, fisiologia, ment i emocions. Tot plegat ens porta a descobrir que una composició musical pot generar, construir i consolidar estructures neuronals, amb els canvis bioquímics associats: som éssers musicals i el nostre cervell demanda i agraeix aquesta estimulació. 

La conferència sota el títol Música i salut. Aportacions de la neurociència. La potencialitat terapèutica de la música, anirà a càrrec del Dr. Jordi A. Jauset Berrocal.

Ponent de gran bagatge internacional, que destaca per ser doctor en Comunicació, enginyer en Telecomunicació, màster en Psicobiologia i Neurociència Cognitiva i disposar del títol professional de piano. Està format en musicoteràpia neurològica per The Robert F. Unkefer Academy for Neurologic Music Therapy que dirigeix el Dr. Michael Thaut. Ha fet estades acadèmiques al Departament de Música i Medicina de l’Hospital Mount Sinai Beth Israel de Nova York i a l’Institut de Neurociències de la Universitat Pontifícia Catòlica de Xile. Ha publicat 14 llibres, 8 dedicats a l’àmbit de la música i el cervell. Actualment, coordina el grup d'estudi “Música i neurociència” a l'Acadèmia Catalana de la Música i actua com a consultor i divulgador dels beneficis de la música en els àmbits de la salut i l’educació.

Per assistir a la conferència, que és gratuïta i oberta a tot al públic, cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

T'hi esperem!


Activitats externes Lleida
La Delegació Territorial de Lleida col·labora en la tercera edició de Ment Lúdica, la jornada de jocs de taula del proper 19 d’octubre
Activitats externes
I Congrés Intergrupal de la Delegació Territorial de Lleida: Resiliència. Diferents mirades


La Delegació Territorial de Lleida organitza els seu primer congrés professional intergrupal els propers 29 i 30 de novembre a l’Auditori Transfronterer de la Universitat de Lleida. Sota el títol 'Resiliència. Diferents mirades', la temàtica escollida per a la primera edició és la resiliència.

El I Congrés Intergupal Resiliència. Diferents mirades  és organitzat diversos grups de treball de la Delegació de Lleida: GT de Neuropsicologia Lleida-Pirineus, GT Intervenció psicològica en casos de mort no natural, GT. Psicoanàlisi Angelina Fondevila, GT Mediació, GT Mindfulness, GT Sistemicofamiliar, GT de  Pràctiques lúdiques en psicologia i el Grup Sènior, amb el suport de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Lleida del COPC.

Durant el congrés, es parlarà de la resiliència des d’un enfocament multidisciplinari, amb la intervenció de professionals de la neuropsicologia, la psicoanàlisi, la mediació, l'educació i la clínica. L’esdeveniment està dividit en dues sessions. La primera, el divendres 29 novembre a la tarda, inclourà dues taules rodones que promouran un ambient participatiu i de reflexió. Al final de la sessió de divendres, s’oferirà un refrigeri als assistents a càrrec de Bo de Shalom. La segona sessió serà el dissabte, 30 novembre al matí, amb diverses ponències que culminaran amb un taller de màgia. 

Consulta el programa i tota la informació en aquest enllaç a l'apartat de formació del web, on també pots inscriure-t'hi. 

 

La Delegació Territorial de Lleida del COPC incrementa la seva col·laboració amb la Universitat de Lleida

El passat divendres, 13 de setembre, el president de la Delegació Territorial de Lleida del COPC, Jaume L Celma i el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, van signar un protocol general d’actuació per ampliar el marc de col·laboració en aspectes d’investigació, recerca i formació sobre psicologia que mantenen des de 2020. 

El protocol també estableix que ambdues institucions cediran les respectives instal·lacions docents per a actes, jornades, seminaris, conferències i congressos que s’organitzaran conjuntament, i fomentar així, la relació i l’intercanvi recíproc entre professorat, comunitat estudiantil i el COPC. L’acord té una vigència inicial de dos anys, prorrogables. 

El rector de la UdL, Jaume Puy, va destacar la necessitat de protocols com aquest “per poder avançar en una docència més propera al món professional”. Per la seva part, el president de la Delegació Territorial de Lleida, Jaume L Celma, va ressaltar que "l'atansament entre el COPC i la universitat suposa un enriquiment per ambdues parts”. 


A l'acte de signatura, també hi van assistir el degà  de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, David Aguilar, i la vocal de la Junta Rectora del COPC Lleida, Núria Vita. 

Institucional
Cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula 'La última sesión de Freud' el 28 de juny

El GT de Psicoanàlisi Angelina Fontdevila de la Delegació Territorial de Lleida, organitza el divendres 28 de juny a la tarda, una nova sessió de cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula La última sesión de Freud, de Matt Brown.   

En el film, el pare de la psicoanàlisi -Sigmund Freud- convida l’icònic autor C.S. Lewis a un debat sobre l’existència de Déu. D'aquesta manera, dues de les ments més grans del segle XX convergeixen per lliurar una batalla personal en què aborden les grans qüestions de l'existència i xoquen en temes com l'amor, el sexe o el sentit de la vida. Inevitablement, també sorgeix el tema de la naturalesa de les seves relacions amb altres persones explorant la relació única de Freud amb la seva filla lesbiana Anna i el romanç poc convencional de Lewis amb la mare del seu millor amic. Les vides de Freud i Lewis, passat, present i fantasia s'entrellacen en un dinàmic viatge que ultrapassa els confins de l'estudi de Freud. 

La projecció s’iniciarà a les 19 h a l’Screenbox de Lleida (antic Espai Funàtic c. de Pi i Margall, 26, 25004 Lleida). En el debat posterior al passi hi participaran els membres del GT Psicoanàlisi Angelina Fontdevila. En finalitzar l’acte es convidarà, als assistents, a un petit refrigeri al bar de l’Screenbox. 

La Delegació Territorial de Lleida subvenciona part del preu de l’activitat. El cost d'inscripció és de 3 euros, que s'haurà de pagar a la taquilla del cinema abans d’entrar a la sala. Per poder-hi assistir cal reservar l’entrada al següent formulari, fins al mateix dia 28 de juny. 

Aarón Fernández del Olmo imparteix la conferència Abordatge del Tea des de la Neuropsicologia

Aquest dissabte, 15 de juny es va dur a terme una nova conferència dins del cicle de conferències de la Delegació Territorial de Lleida. Aquesta, a iniciativa del Grup de Treball de Neuropsicologia Lleida i Pirineus, sota el títol: Abordatge del Tea des de la Neuropsicologia, va anar a càrrec del doctor en psicologia i Màster en Neuropsicologia, neuropsicòleg clínic infantil, Aarón Fernández del Olmo. 

La conferència es va realitzar a la sala de formació de la Delegació Territorial de Lleida, amb les places exhaurides. Els i les assistents van poder comprendre la naturalesa de l’espectre de l’autisme, entendre els diferents processos cognitius que poden trobar-se presents en la població amb autisme, reflexionar sobre els perfils cognitius i les necessitats de l'infant amb autisme i la seva família, així com, conèixer diferents metodologies per intervenir, des de la neuropsicologia, en la població infantil amb autisme. 

El ponent va cedir i dedicar un exemplar del seu últim llibre Manual de Neuropsicologia infanto-Juvenil a la biblioteca de la Delegació. Aquest, un cop catalogat, es posarà a disposició dels col·legiats i col·legiades


Primera edició de la Festa de Primavera organitzada pel Grup Sènior

El Grup Sènior de la Delegació Territorial de Lleida del COPC anima a participar a les persones col·legiades, a les seves famílies i amistats, en una nova iniciativa: la primera Festa de Primavera, pensada com un atractiu espai de relació i de festa.

El dissabte 8 de juny es durà a terme la primera edició de la Festa de Primavera, que enguany consisteix en la sortida cultural a Esterri d'Àneu, poble del Pallars Sobirà.

El programa de la sortida és:

8.00 h. Sortida des del Camp d’Esports-Lleida.
11.00 h. Arribada a Esterri d’Àneu.
11.15 h. Benvinguda per part de l’Esperanceta. Actriu que representa la “vella pallaresa”, amb un discurs i activitats relacionades amb la psicologia.
12.00 h. Visita guiada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Casa Gassià. Seguit de la visita a l’Exposició i explicació sobre la Bruixeria per Júlia Carreras.
13.45 h. Dinar a València d’Àneu, al restaurant de l’Hotel La Morera.

16.00 h. Visita guiada a l'església de Sant Martí d’Escalarre.
16.30 h. Temps lliure per passejar per Esterri d'Àneu.
17.30 h. Retorn a Lleida.
20.00 h. Arribada al Camp d’Esports-Lleida

Aquesta proposta té un preu especial i subvencionat per la Delegació Territorial de Lleida de 25 euros, tant per a persona col·legiada com per a acompanyants.  

El preu inclou totes les activitats menys el transport, que en funció del nombre de persones inscrites, es valorarà la contractació de servei d’autobús. En aquest cas, es comunicarà als inscrits que hauran d’abonar el cost del transport el dia abans de la sortida.

Per gaudir d’aquesta activitat és necessària inscripció prèvia en aquest l’enllaç, abans del 5 de juny.  


Cinefòrum amb la pel·lícula 'Perfect days', de Wim Wenders, el 30 de maig

El GT de Mindfulness de la Delegació Territorial de Lleida us anima a assistir el dijous 30 de maig a una nova sessió de cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula, Perfect days de Wim Wenders. El film, protagonitzat per Kóji Yakusho, premiat com a millor actor al festival de Cannes 2023, ens endinsa en una història profunda sobre com trobar la pau, significat i bellesa dels aspectes més quotidians de la vida. Veieu el tràiler.

La projecció s’iniciarà a les 19.30 h a l’Screenbox de Lleida (antic Espai Funàtic c. de Pi i Margall, 26, 25004 Lleida). En el debat posterior al passi hi participaran els membres del GT de Mindfulness. En finalitzar l’acte es convidarà, als assistents, a un petit refrigeri al bar de l’Screenbox.

La Delegació Territorial de Lleida subvenciona part del preu de l’activitat. El cost d'inscripció és de 3 euros, que s'haurà de pagar a la taquilla del cinema abans d’entrar a la sala.

Per poder-hi assistir cal reservar l’entrada al següent formulari, abans del dia 29 de maig.