Notícies més recents

Horari d'atenció durant les festes de Nadal al COPC i dates de tancament de les instal·lacions
Les tres delegacions territorials romandran tancades del 21 de desembre al 6 de gener i la seu de Barcelona obrirà en horari reduït tots els dies menys els festius i divendres 27 de desembre.
in COPC
Amb l'arribada de les festes nadalenques, informem dels horaris especials d'atenció i serveis del COPC per tal que puguis planificar millor les teves gestions: *Seu de Barcelona * L’horari intensiu ...

Inscriu-te al 1r Congrés de Teràpia Breu Estratègica a Espanya amb el descompte per a col·legiats i col·legiades
Activitats destacades
COPC
El COPC lliura els premis Lola Sabaté a tres treballs de recerca en psicologia des d'un vessant feminista


El passat dimarts 17 de desembre, durant l’assemblea anual de la Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats, Lola Sabaté va lliurar els premis que la Secció va crear en el seu honor per fomentar treballs d'investigació o assaig de pràctica professional sobre un temes relacionats amb els estudis de les dones, de gènere i/o feministes, abordat des de la psicologia. Lola Sabaté va ser membre fundadora de la Comissió de Psicologia de les Dones del Col·legi l’any 1998, precursora de l’actual Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats. 

L'acte va convidar Rosa Álvarez, degana del Colexio Oficial de Psicoloxía de Galicia, que va dedicar unes emotives paraules a Lola Sabaté recordant el seu paper fonamental en el Grupo de Psicología e Igualdad e Género del Consejo General de la Psicología de España. A continuació, les membres del jurat i de la Secció, Sara Martín, Laura Francolí i Beatriz Duran van conduir el lliurament dels premis i van manifestar l’ “honor per a nosaltres poder compartir amb vosaltres aquest moment de reconeixement”. El jurat va expressar també el valor de tenir “el privilegi de valorar treballs força diversos entre si, cosa que els fa únics i amb un valor propi. Ha estat un procés difícil, però finalment vam arribar a una decisió unànime”.

A continuació es van lliurar els tres premis de l’edició, que van recaure en:  

  • 1r premi: “Abraçant la menopausa: Programa d’intervenció psicològica per a l’acompanyament i l’apoderament de les dones durant el climateri” de Clara Selva

    El treball destaca per la seva aportació innovadora en el model biopsicosocial i de gènere per al tractament de la menopausa. La proposta d’intervenció, que combina acompanyament professional amb suport mutu entre dones, és un enfocament poc comú i de gran rellevància. La qualitat del treball, la seva estructura clara i la bibliografia exhaustiva el converteixen en un projecte valuós en aquest àmbit. 

  • 2n premi: “Per una psicoteràpia emancipadora, més enllà del binarisme de gènere amb consciència de classe i arrelada a la història” de Concepció Garriga

    Aquest treball vincula la psicoteràpia amb la crítica als mandats de gènere, utilitzant la seva pròpia experiència com a eina d’emancipació. Aporta una mirada innovadora i una contribució important al feminisme des de la pràctica terapèutica. 

  • 3r premi: “Realitat sobre les violències, mecanismes d’afrontament, solidaritat i esperança del col·lectiu LGTBI+” de Clàudia Herrero

    El jurat va valorar positivament que el tema tractat sigui d’actualitat, atès que la qüestió de les violències vers el col·lectiu LGTBI+ segueix sent un repte social i polític de gran importància.

Lola Sabaté, per la seva part, també va agrair i destacar el més important de les obres premiades.

La següent galeria d'imatges recull els principals moments de l'acte.

Institucional Notícies destacades Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats
COPC
Has de fer alguna gestió presencial al COPC? Vine aquests dies i emporta’t un detall especial del Col·legi!

Els col·legiats i col·legiades poden gaudir de quasi tots els serveis i poden resoldre quasi totes les gestions relatives a la seva professió i col·legiació còmodament des de casa, gràcies al web del COPC. Reservar un llibre de la biblioteca, assistir a una conferència, descarregar-se la factura de la quota, etc. són exemples d’activitats i tràmits que les persones col·legiades poden gestionar-se de forma autònoma, però això no vol dir que el COPC vulgui perdre el contacte amb els seus col·legiats i col·legiades.

Per tal d’incentivar que les persones col·legiades visitin la llar de tots els psicòlegs i psicòlogues de tant en tant, el Col·legi els ofereix un petit present quan s’acostin a les instal·lacions del COPC. A partir d'avui i fins a finalitzar existències, les persones col·legiades obtindran un petit detall del COPC.

Si tens un tràmit pendent, aprofita aquests dies per venir al COPC i emporta’t el teu regal. I si no has de fer cap gestió però et ve de gust fer-nos una visita, vine igualment a recollir el teu obsequi. 

Les persones col·legiades que vulguin recollir l'obsequi en alguna de les Delegacions del COPC han de tenir en compte l’horari especial de tancament durant aquestes festes.




COPC Notícies destacades
COPC
Èxit de participació a la Junta General del COPC de desembre de 2024

Ahir dia 18 de desembre de 2024, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va celebrar la Junta General Ordinària i la Junta General Extraordinària del segon semestre de l’any. La sessió es va celebrar en format híbrid, amb la finalitat de facilitar la participació de totes les persones assistents. Així, de les 225 persones assistents, 40 van seguir la Junta a sala i 185 telemàticament, tot i que la votació dels diferents punts es va realitzar íntegrament en línia, sistema que agilitza tant la votació com el recompte de vots.

Junta Extraordinària

Per començar l'acte, la secretària de Govern, Teresa Moratalla, va presentar el primer punt de l'ordre del dia, "Lectura i aprovació, si escau, de l’acta de la Junta General Extraordinària anterior (Extraordinària 24/04/2024)", que va ser aprovat amb 140 vots a favor, 13 abstencions i 5 vots en contra.

Moratalla també va introduir el segon punt, "Ratificació del nomenament de nous membres de la Comissió Deontològica", tot cedint la paraula a María José Durán, nova presidenta de la Comissió Deontològica, qui va agrair el nou càrrec i va presentar la trajectòria de les noves dues membres de la Comissió Deontològica, Laia Rosich i Aina Gassó, qui va agrair l'oportunitat i va expressar la seva gran motivació per incorporar-se a l'equip. El punt va ser aprovat amb 162 vots a favor, 14 abstencions i 12 vots en contra.

El tercer punt previst, "Aprovació, si escau, de la constitució de Fundació per part del COPC", finalment no va ser tractat durant la sessió donat que, com va explicar el degà, Guillermo Mattioli, la Junta de Govern va considerar que algunes idees aportades a la documentació mereixien un tractament més acurat abans de ser publicades.

Per acabar amb la Junta Extraordinària, Mònica Algueró, presidenta del Consell professional del COPC i vocal de la Junta de Govern, va donar pas a l'últim punt de l'ordre del dia, "Aprovació, si escau, dels Reglaments de Seccions i Grups de Treball", que va aprovar-se amb 158 vots a favor, 15 abstencions i 10 vots en contra.

Junta Ordinària

La secretària de Govern va ser també l'encarregada de presentar el primer punt a tractar durant la Junta Ordinària, "Lectura i aprovació, si escau, de l’acta de la Junta General Ordinària anterior (Ordinària 24/04/2024)", que es va aprovar amb 158 vots a favor, 12 abstencions i 5 vots en contra.

El punt número 2, l'"Informe de la Junta de Govern maig-desembre 2024", no sotmès a votació, va ser explicat pel degà Mattioli tot projectant el següent document:


(Fer clic sobre la imatge per llegir l'informe complet).

A continuació, Ona Palau, tresorera de la Junta de Govern del COPC, va presentar el tercer punt, "Presentació i aprovació, si escau, dels pressupostos per a l’any 2025", tot donant pas a un vídeo explicatiu. Els pressupostos van ser aprovats amb 179 vots a favor, 9 abstencions i 4 vots en contra.

Tot seguit, Palau va introduir el quart punt de la Junta Ordinària, "Aprovació, si escau, de les assignacions de la Junta de Govern i altres òrgans de Govern per al 2025". El document va ser projectat a la pantalla durant uns minuts abans de procedir a la votació, que va oferir els següents resultats: 152 vots a favor, 12 abstencions i 15 vots en contra.

Torn de paraules i cloenda

El degà Mattioli va donar pas a l'última part de l'acte, on els col·legiats i col·legiades van poder expressar públicament els seus dubtes, queixes, comentaris i suggeriments. Hi va haver 9 intervencions, relatives a l'intrusisme, els pressupostos, i la situació dels psicòlegs i psicòlogues generals sanitaris (PGS).

Un cop acabat el torn de paraules, a les 21.40 h, el degà va donar per acabada la reunió, tot convidant als col·legiats i col·legiades presents al refrigeri i pica-pica disposat a l'exterior de la sala.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol agrair a totes les persones assistents i organitzadores que van fer possible la celebració d'aquesta Junta General Ordinària i Extraordinària, cosa que permet seguir prenent decisions, entre totes i tots, per a un millor futur de la professió.

Institucional Notícies destacades
COPC
La Psicoxarxa Solidària celebra la novena edició de la seva Trobada Anual

La Trobada es va iniciar amb la benvinguda institucional a càrrec de vicedegana del Col·legi, Dolors Liria, i Mònica Alguerò, presidenta del Consell Professional i vocal de la Junta de Govern, que van destacar i agrair la tasca de la gran xarxa de professionals que fan possible aquest projecte.

Es va reconèixer el compromís del grup de psicòlegs i psicòlogues col·laboradors, l'equip d'admissions i derivacions, el seu personal de gestió, les entitats col·laboradores i el comitè de direcció. També es va posar de manifest la necessitat d'augmentar la presència de professionals de la psicologia en els serveis i administracions públiques, un dels objectius centrals del projecte. Així mateix, es va reivindicar l'atenció psicològica com un dret universal, independentment de la situació econòmica de les persones que la necessiten.

La taula rodona, moderada per Nalleli Silva, psicòloga sanitària especialitzada en l’atenció a col·lectius vulnerables, va oferir una visió integral del projecte. Amb representants dels quatre territoris implicats, es va exposar el recorregut des de la primera petició d’informació fins a la derivació.

La coordinadora del Departament de Projectes Institucionals del COPC, Raquel Ocaña, va iniciar la ponència destacant la importància d’un treball en equip efectiu perquè l’ajuda arribi a les persones que ho necessiten. A més, Àngels Missè, referent de l’EAD a Lleida, va ressaltar el compromís dels professionals amb el projecte des del 2018. Des de Girona, Paco Pardo, de Càritas Diocesana, va compartir l’experiència de l’entitat com a col·laboradora. I finalment, Teresa Campos, professional col·laboradora de Tarragona, va subratllar el valor de la vocació social de la psicologia i la satisfacció de formar part d’aquesta xarxa solidària.

Un dels moments més emotius de la jornada va ser el testimoni de l'Astrid, usuària del projecte, que va expressar el seu agraïment, així com les paraules escrites de la Rosa, que va valorar molt positivament l’ajuda rebuda.

La cloenda va anar a càrrec de l’entitat INTRESS, vinculada al projecte des del 2021, que ha derivat més de 9 persones. Diferents persones representants de l’entitat van destacar la importància d’un model d’atenció centrat en la persona i la seva recuperació, agraint poder participar en la Psicoxarxa Solidària. Per últim, la Trobada va ser molt participativa, i va oferir a les persones assistents l’oportunitat de compartir idees i formular preguntes a les entitats col·laboradores.

Per a més informació sobre la Psicoxarxa Solidària, pots visitar l’apartat web. T'anunciem que l’any vinent la Psicoxarxa Solidària complirà 10 anys! T'hi esperem! 

A continuació, pots veure el vídeo de la Trobada Anual de la Psicoxarxa Solidària:

 
 

Activitats destacades
COPC
Un grup de representants de la Junta Rectora de la Delegació s'ha reunit amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)

El passat 12 de desembre, Marianna Lozano, Pilar Mateos i Anny Escatllar, membres de la Junta Rectora, es van reunir amb la Dra. Susanna Esteba i Ferran Pedró de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). La trobada va servir per conèixer en detall els projectes actuals i futurs en l’àmbit de la salut mental, les addiccions i els trastorns del neurodesenvolupament, i per continuar donant suport des de la Delegació Territorial de Girona als projectes d’investigació en aquest camp.

El grup de recerca en trastorns del neurodesenvolupament se centra en l’estudi de les dificultats que afecten nens i nenes i adults amb discapacitat intel·lectual, funcionament intel·lectual límit, trastorns de l’espectre autista i síndromes genètiques associades al retard del desenvolupament.

Per la seva banda, el grup de salut mental i addiccions integra professionals multidisciplinaris que treballen a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona. Aquest model, pioner en salut comunitària, es destaca per haver eliminat l’hospital psiquiàtric en favor d’una atenció centrada en la comunitat.

Durant la reunió es van abordar projectes destacats com equal treatment, una iniciativa que promou una atenció sanitària inclusiva per a persones amb discapacitat intel·lectual, millorant-ne l’accés als serveis i oferint formació específica al personal sanitari. També es va parlar del programa pioner en realitat virtual immersiva, que utilitza aquesta tecnologia per tractar fòbies en persones amb autisme i discapacitat intel·lectual.

Per a més informació sobre les línies d’investigació en salut mental, pots consultar el web de l’IDIBGI prement el següent enllaç.


Girona
La Delegació Territorial de Girona del COPC i SUPPORT Girona: cap a una col·laboració estratègica en salut mental

El passat 3 de desembre, el president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Àngel Guirado, es va reunir amb Josep Solé, director de SUPPORT Girona, i altres membres de l’equip directiu de l’entitat. La trobada va posar les bases per establir un conveni de col·laboració que permetrà avançar en el suport a les persones amb problemes de salut mental.

Durant la reunió, SUPPORT Girona va exposar els seus orígens com a institució vinculada a la unitat psiquiàtrica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la seva transformació cap a una fundació centrada en la desinstitucionalització. Aquest canvi va portar també a redefinir el model d’atenció, deixant enrere el concepte de tutela per prioritzar un suport social i jurídic global i individualitzat. Actualment, l’entitat treballa per fomentar l’autonomia de les persones, seguint els principis recollits en diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El model d’intervenció de SUPPORT Girona, que s’ha guanyat el reconeixement internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es basa en l’acompanyament personalitzat i la potenciació de les capacitats individuals. Aquest enfocament destaca per la seva metodologia, que "parteix del que es té i no del que falta", segons Josep Solé, i per un plantejament que considera la complexitat de les tasques en funció dels dubtes que generen i no només per la seva càrrega de feina.

Les dues entitats van acordar treballar en un conveni que defineixi àmbits concrets de participació conjunta, com la difusió del paradigma d’acompanyament de SUPPORT Girona, l’organització d’activitats formatives i l’intercanvi de recursos i materials. A més, es va planificar una jornada a la seu de la Delegació per presentar aquest model a la Junta Rectora i a les persones col·legiades interessades.

Amb aquesta col·laboració, es pretenen unir esforços per impulsar una atenció més humana, personalitzada i respectuosa amb els drets i les necessitats de les persones amb problemes de salut mental.


Girona
La Delegació, juntament amb l'Associació d'Estudiants de Psicologia de la UdL, acull una taula de discussió sobre l’impacte psicològic de la DANA

El pròxim dilluns 16 de desembre, de 18 h a 20.30 h, la Delegació de Lleida del COPC, en col·laboració amb l’Associació d’Estudiants de Psicologia de la Universitat de Lleida (AEP), organitza una taula de discussió titulada Impacte i intervenció psicològica pluridisciplinar davant la catàstrofe de la DANA.

La DANA, un fenomen meteorològic excepcional, ha generat greus conseqüències socials, emocionals i materials. Aquesta situació ha posat de manifest la necessitat d’una resposta coordinada i reflexiva per part dels professionals davant situacions de crisi.

L’esdeveniment comptarà amb la participació de persones expertes com Jovita Latorre, Antonio Alcántara, Carla Guilla i Carles Alsinet, que abordaran diferents perspectives i àmbits de la psicologia en contextos de catàstrofes. També es debatran les bases pròpies de cada disciplina, així com la seva intervenció i coordinació.

L’activitat, que és participativa i oberta a tot el públic, tindrà lloc a Lleida i representa una oportunitat única per entendre i reflexionar sobre el paper de la psicologia en contextos d’emergència.


Lleida