El COPC signa un acord amb Acaya, entitat especialitzada en consultoria i gestió de projectes socials, culturals i educatius

Aquest acord té com a finalitat la realització d’un estudi per conèixer la situació actual de la psicologia de la intervenció social a Catalunya

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va signar el passat 29 de juny un acord de col·laboració amb Acaya, entitat especialitzada en disseny i gestió de projectes socials, culturals i educatius així com en consultoria per al desenvolupament de programes públics de serveis socials.

La finalitat d’aquest acord és dur a terme un estudi per conèixer la situació actual de la psicologia de la intervenció social a Catalunya, amb inclusió de les possibles realitats diferenciades segons els territoris, amb els següents objectius:

  • Posar en valor i incrementar el coneixement que tenen sobre la psicologia de la intervenció social les entitats que gestionen programes relacionats amb la intervenció social.

  • Afavorir la contractació de professionals de la psicologia interessats i interessades en aquest sector.

L’elaboració d’aquest estudi neix d’una necessitat detectada després de la publicació per part del COPC del treball Repensar la intervenció social: els escenaris actuals i futurs l’any 2003. Dues dècades més tard aquesta informació es valora com a possiblement desactualitzada tenint en compte els importants canvis  de context produïts.

Una nova realitat més complexa, juntament amb el canvi de percepció d'aquesta disciplina per part de tots els agents implicats i de la societat en general, fan necessari avaluar novament la intervenció social des de la perspectiva dels i les professionals implicats, món acadèmic, organitzacions, i entitats públiques i privades susceptibles de contractar professionals de la psicologia de la intervenció social.

L’any 2022 el COPC va iniciar aquesta actualització amb l’elaboració del dictamen La inclusió del psicòleg/òloga als serveis socials bàsics, projecte pendent de publicació que la Diputació de Barcelona va encarregar al Col·legi per definir el perfil i les funcions dels psicòlegs i psicòlogues als equips dels serveis socials bàsics i dona ara continuïtat al procés amb l’estudi proposat.

Tal com enregistra l’acord, el professional Miguel López Cabanas realitzarà les funcions de director tècnic de l’estudi i planificarà i dirigirà les accions que l’empresa Acaya durà a terme per a la correcta realització de l’estudi. 

La recopilació de dades s’obtindrà a partir de tres grups o perfils de persones (professionals de la psicologia, administracions públiques i entitats privades) i s’aplicaran diferents tècniques de recollida de dades com qüestionaris,  entrevistes o grups de discussió.

Tan aviat com sigui possible, i mitjançant els seus canals habituals, el Col·legi informarà de l’evolució del projecte i de les opcions de participació dels i les professionals interessats.

Sobre Miguel López Cabanas

López Cabanas és doctor en psicologia, professor universitari associat, coordinador de diferents cursos i postgraus, consultor social, formador, autor d’estudis i col·laborador en treballs de recerca relacionats amb la psicologia.

Carme Calafat, vocal de la Junta de Govern; Guillermo Mattioli, degà del COPC; i Miguel López Cabanas, director tècnic de l’estudi, durant la signatura de l’acord.

en COPC

Comparteix

La inscripció al REPS és obligatòria per als psicòlegs i psicòlogues generals sanitaris o especialistes en psicologia clínica
El Ministerio de Sanidad també obliga els centres sanitaris privats registrats al REGCESS a inscriure's al REPS .