f

El colpidor film ‘Sinjar’ de la tarragonina Anna Bofarull inaugurarà el VIII PSICURT

Una història de radicalisme, dol i esclavatge en ple s. XXI que es projectarà dijous 5 d'octubre i donarà el tret de sortida a un festival ple de cinema, teatre i col·loquis sobre salut mental

El Teatre Bartrina de Reus ha acollit la Roda de Premsa de la vuitena edició del festival de curtmetratges sobre salut mental PSICURT, durant la qual l'organització ha revelat totes les novetats d'enguany.



A l’acte hi han assistit Sandra Ramos, consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, que ha reivindicat la cultura com a eina de transformació social i el Psicurt com a festival pioner a unir els escenaris de Reus i Tarragona; i Cecilia Mangini, consellera de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, qui ha recordat la importància de posar sobre la taula el tema de la salut mental, tants anys silenciada i agreujada. També hi han assistit Anabel Martínez, regidora de Benestar de l'Ajuntament de Reus, qui ha volgut compartir la seva satisfacció de ser seu des de fa 4 anys d’un festival que aposta fort pel benestar de la ciutadania; i Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, que ha destacat la gran capacitat de la cultura i en concret el cinema per combatre els estigmes des de molts espais, espais com Cal Massó, el Teatre Bartrina o l’Hospital Sant Joan de Reus, col·laboradors del festival. Per últim, el director tècnic del Piscurt, Jaume Descarrega, ha fet un resum del programa i totes les seves activitats, ha destacat que el Psicurt és un festival sobre salut mental, no malaltia mental, i ha agraït tant la gran acollida que té cada any entre els cineastes de tot l’estat i entre els ciutadans de Reus i Tarragona, com el suport continuat a la cultura i al benestar dels seus dos ajuntaments.

El programa


El programa, que es pot consultar en aquest enllaç, inclou la projecció de 27 curts: 22 en la categoria Ficció, 5 en la categoria Animació, a més dels curtmetratges seleccionats a les categories Educurt i Educurt Express (destinades a centres educatius) i una pel·lícula inaugural colpidora: Sinjar, d’Anna Maria Bofarull, primera directora de cinema tarragonina que obre el Psicurt, amb un film dur però sensible sobre el radicalisme islàmic, el dol i l’angoixa, que es qüestiona com és possible que algunes persones encara visquin com a esclaves en ple segle XXI.

Les novetats


  • Per primera vegada, teatre. Una de les activitats paral·leles a l’exhibició de curts serà la representació, al Teatre Bartrina de Reus, de l’obra No m’oblideu mai dirigida per Llàtzer Garcia, amb col·loqui posterior amb els actors de l’obra i el psicòleg infantojuvenil Roger Ballescà, membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia en aquest enllaç.

  • Nou regal de benvinguda. El dia de la inauguració, totes les persones assistents rebran un ventall amb el logotip del Psicurt.

  • Óscar Bernàcer, nou membre del jurat. El guionista, director i guanyador del Psicurt 2022 amb el curtmetratge Stanbrook serà un dels 8 membres del jurat d’enguany.

  • Més temes sobre salut mental. Els 27 curtmetratges a concurs seleccionats per ser projectats durant el festival, dels 308 rebuts, tracten temes tan importants com el dol, les addiccions (a substàncies, a les xarxes socials i a les tecnologies), les relacions paternofilials i d'amistat, l'assetjament escolar, l'abús sexual infantil, la discriminació i els prejudicis.


Col·loquis i vermut



Les activitats paral·leles, que es duran a terme al Centre d’Art Cal Massó de Reus, a l’Espai Jove Kesse de Tarragona i a l’hospital Sant Joan de Reus, permetran que el públic pugui expressar-se i fer preguntes a professionals de la talla de la psicoterapeuta i grupanalista Mari Sesmilo Martínez, el psiquiatre i psicoanalista Víctor Korman, l’actor i guionista Manel Barceló, el psicòleg i director tècnic del Psicurt Jaume Descarrega, i el director i guionista Óscar Bernàcer, qui prendrà un vermut amb totes les persones assistents.


Com sempre...

  • El públic també votarà el seu curt preferit al final de cada sessió, que guanyarà el Premi del Públic dotat amb 500 €.

  • Seguint l’aposta per l’educació de festival, dilluns 9 d’octubre alguns dels curtmetratges seleccionats pel PSICURT es projectaran a l’Hospital Sant Joan de Reus per a centenars d’alumnes de diferents centres educatius.

  • A més dels 27 curtmetratges de Ficció i Animació, també es projectaran els curts rebuts a les Categories Educurt i Educurt Exprés, elaborats per estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (E.S.O), Batxillerat (Bat), Cicles Formatius, Universitat i Escoles de Cinema.

  • L’entrada serà lliure.


El festival


El Festival PSICURT s’organitza cada mes d’octubre des de l’any 2015 pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), l’Ajuntament de Tarragona i, des de fa quatre anys, també per l’Ajuntament de Reus. Té com a objectiu apropar a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental (prevenció, promoció i intervenció) a través del cinema. És un projecte cultural, social i de salut que pretén promoure la creació artística i despertar la sensibilitat del públic al voltant de la salut mental, alhora que projectar la ciutat de Tarragona i la ciutat de Reus com a referents culturals.

+Info a la web del Psicurt

Comparteix

f

Les societats professionals adscrites al COPC tenen nou apartat al web
Tots els serveis i avantatges de què disposen les societats professionals al Col·legi estan centralitzats en una nova pàgina.