f

Èxit de la Jornada 'Diligència deguda dels psicòlegs i psicòlogues davant possibles fets delictius coneguts en l’àmbit de la seva actuació professional'

L'acte del 31 de març va comptar amb ponents del major reconeixement en la temàtica, que van despertar el màxim interès entre les persones col·legiades.

El 31 de març de 2023, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va acollir la Jornada Diligència deguda dels psicòlegs i psicòlogues davant possibles fets delictius coneguts en l’àmbit de la seva actuació professional. Supòsits més freqüents i dubtes que sorgeixen en la pràctica professional . La Jornada va programar una acurada temàtica i selecció de ponents per orientar les actuacions professionals dels psicòlegs i les psicòlogues en cas d’assabentar-se, durant el seu exercici professional, de fets delictius i/o situacions de violència. L’esdeveniment, de modalitat híbrida, va ser seguida per 45 persones presencialment a la sala d’actes de la seu del Col·legi, i un centenar de persones van seguir-la en línia, ja que va ser retransmesa en directe.

La taula de benvinguda va obrir la Jornada a les 16 h. El Dr. Mattioli, degà del COPC, va prendre la paraula per agrair l’assistència a les personalitats que hi van assistir, també a les persones ponents i del públic, i per raonar la necessitat que el COPC programés una jornada sobre la diligència deguda dels psicòlegs i psicòlogues en cas de conèixer fets delictius a consulta. Mercè Cartié, membre de la Comissió Deontològica del COPC i Joan López Masoliver, advocat i assessor jurídic del COPC, també van prendre la paraula per donar la benvinguda a tothom.

A continuació, va tenir lloc una primera taula per tractar l’àmbit d’infància, moderada per la vocal de la Junta de Govern Ariadna Vila. La primera intervenció va anar a càrrec d’Ester Cabanes, directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, DGAIA, que va remarcar que "com a psicòlegs i psicòlogues tenim la formació, la capacitat i les eines que altres professionals no tenen per avaluar el risc o la dificultat de la situació de l'infant”, cosa que fa cabdal la figura de la persona psicòloga en el sistema de detecció de delictes. En segon lloc va prendre la paraula Gemma Nicolás, doctora en Dret i advocada especialitzada en violències masclistes, que va argumentar que "La llei ens obliga a detectar precoçment i a comunicar a les autoritats. Però no som responsables d'assegurar si hi ha hagut violència. Nosaltres comuniquem els indicis, el que sabem". En tercer lloc, Jesús Mª Cacho, jutge de menors de Tarragona, va transmetre que "el psicòleg o psicòloga ha d'informar a la persona familiar no implicada. Si aquesta no denuncia, esteu obligats a informar" i que "Millor denunciar a l'autoritat policial que a serveis socials, que encara s'han de plantejar si denuncien".


Després de la pausa, va començar la segona taula, moderada per la vocal de la Junta de Govern Elisa Micciola, que tractava l’àmbit de les persones adultes. Va obrir la segona taula Laia Rosich, directora de la Direcció General per a l'Erradicació de les Violències Masclistes. La vella coneguda del Col·legi per la seva anterior com a vicedegana va recomanar que "Hem de comunicar, sí, però no sols o soles, sinó en xarxa, fent servir els protocols i recursos habilitats contra la violència". Seguidament va prendre la paraula Blanca Gallardo, magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona de Girona, que va explicar quins són els tipus de delictes, i per què només quan es tracta d'un delicte públic hi ha l’obligació de denunciar. Per últim, Gabriela Boldó, advocada penalista i exjutgessa, va aclarir que "quan aneu a declarar com a psicòlegs, és important perquè heu d'acreditar que hi ha un patiment psicològic". D'altra banda, també va remarcar que en els maltractaments i assetjaments els psicòlegs i psicòlogues han d'explicar quin impacte emocional té en la víctima, perquè aquest és el factor que determina el delicte.


El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya valora la màxima qualitat de totes les ponències, i l’elevada inspiració de totes les intervencions, que espera que sigui útil i facilitadora per a totes les persones que la van seguir. 

Totes les persones que no van poder assistir a la Jornada, però que estan interessades en la temàtica, ja tenen disponible l’enregistrament de l’esdeveniment al canal de Youtube del COPC:

 
 

Comparteix

f

Has de fer una gestió amb el COPC per Setmana Santa? Et recordem els horaris d'atenció col·legial
T'atendrem presencialment, per telèfon o de manera virtual de dilluns a dimecres de 9 a 19 h i dijous de 9 a 15 h.