La mediació i altres formes de resolució de conflictes treballen, sobretot, amb persones. I les persones són relacions, emocions, llenguatge, formes de pensar i de sentir. Són, en definitiva, subjectes. Com a mediadors i mediadores treballem, doncs, amb la subjectivitat. Podríem concloure que l’espai de treball de la mediació és allò que passa entre els subjectes, pel que podem afirmar que l’objecte de la nostra feina és, precisament, la intersubjectivitat. Com a psicòlegs i psicòlogues tenim una formació de base, unes eines i una praxi que ens predisposa a tenir una bona mirada per a treballar en una disciplina que estudia i gestiona el conflicte, que treballa amb les relacions i que arriba a acords entre les persones.
És per això que considerem que pel bé mateix de l’èxit de la mediació com a professió és prioritari el paper dels psicòlegs i psicòlogues a tres nivells.
Primer, com a exercents de la mateixa. Sense perjudici que hi ha excel·lents professionals que venen d’altres disciplines, és important que els psicòlegs i les psicòlogues es continuïn formant com a mediadors i mediadores, ja que per a nosaltres suposa una continuïtat natural amb el que és el seu propi camp d’acció.
En segon lloc, perquè considerem que la mediació i altres metodologies de resolució de conflictes estan en un constant procés de construcció, en el que continua sent importantíssim que es puguin enriquir amb nous conceptes i noves tècniques que es poden derivar dels nostres coneixements com a professionals de la psicologia.
I, en tercer lloc, perquè considerem crucial i d’una importància estratègica primordial la presència dels psicòlegs i psicòlogues en els organismes de decisió i legislació en matèria de mediació i altres mètodes de resolució de conflictes. La nostra visió posa en el centre a la persona i les seves formes de relacionar-se, i aquesta perspectiva pot veure’s descuidada sense el nostre concurs, amb el que cauríem en el risc de dissenyar unes institucions i unes lleis de mediació massa esquemàtiques, massa esbiaixades cap a la mera protocol·lització i, en definitiva, massa exposades a convertir-se en un mer succedani dels procediments judicials.
Venim llavors a posar el nostre gra de sorra per ajudar a la mediació com a disciplina a créixer i creiem fermament que la millor forma en què podem ajudar és recuperant un paper protagonista pels psicòlegs i la psicologia en aquest àmbit.
Ens plantegem que més companyes i companys de la psicologia se sumin a la mediació i entenguin que pot ser una extensió natural de la seva acció. Apostarem perquè el COPC torni a liderar l’impuls de la mediació en els pròxims anys. Ens sembla que sempre ha sigut necessari, però després de la ressaca post pandèmica que porta nous malestars en la cultura ho trobem absolutament primordial.
Esperem estar a l’altura del repte i comptem amb tots i totes vosaltres per tal d’assolir les nostres fites. Estem ben segurs que juntes i junts podrem fer moltes coses i molt bones.
Posem a la vostra disposició aquest correu perquè ens feu arribar qualsevol inquietud o proposta: seccioarc@copc.cat.