f

‘Stanbrook’ d’Óscar Bernàcer, guanyador del Psicurt 2022 amb una dura història d’immigració i supervivència

'Xoves de comadres', de Noemí Chantada va rebre el Premi del Públic en una emocionant gala de clausura amb presència de múltiples autoritats.

El Psicurt amb més curtmetratges presentats a concurs ja té el seu guanyador: Stanbrook, del director Óscar Bernàcer. El guardó, consistent en 1.200 euros i estatueta, va ser entregat aquest diumenge pel director tècnic del festival, Jaume Descarrega, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una emocionant cerimònia de clausura.

El jurat del festival, compost per 4 experts de l’audiovisual (Pedro Solís, Susan Béjar, Josep Maria Grau i Albert Manich) i 4 de la psicologia (Mònica Algueró, Pilar Mateos, Anna Maria Cunyat i Josep Maria Alcañiz) va otorgar el premi a Stanbrook “per la gran qualitat tècnica i artística, l’emocionalitat que desprèn i la vigència de la seva temàtica, ja que dibuixa un pont fantàstic entre el nostre passat i la situació actual de la immigració” en un curt que parla de la nostra pròpia història, sobre les persones que han de fugir del seu país, sobre la desesperació i sobre la humanitat.
 

Autoritats de Tarragona i Reus lliuren els premis



La gala de clausura del Psicurt també va comptar amb la presència de Cinta Pastó, consellera de Feminismes, LGTBIQ+, Salut Pública, Domini Públic i Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona; Ana Bocio, subdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya; Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus; Inés Solé, consellera de Serveis socials, Cultura i Festes de l’ajuntament de Tarragona; i Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldesa de l’Ajuntament de Reus. S’hi van afegir Mònica Algueró, vicepresidenta del Consell Professional i vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i membre del jurat del Psicurt; i Oriol Verdú, defensor del col·legiat a la Delegació de Tarragona del COPC.

Els premis atorgats per les diferents autoritats van ser els següents:

GUANYADORS PSICURT 2022

Secció Ficció
•    1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 1.200 € i estatueta –Stanbrook, d’Óscar Bernàcer
•    2n Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 800 € i estatueta – Imposible decirte adiós, de Yolanda Centeno
•    3r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 400 € i estatueta – Sopa de lletres, de Francesca
Català


Secció Documental
•    1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge Documental: 1.200 € i estatueta – PREMI EX AEQUO: L’art de l’antídot, d’Aina Palomer (600 € i estatueta) i L’Alfonso ja no viu aquí, de Dani Planas i Alejandro Fabbri (600 € i estatueta)

Secció Educurt  
•    1r Premi Educurt: 600 € i estatueta – Ella, de l’IES Pedro de Luna de Zaragoza
•    2n Premi Educurt: 300 € i estatueta – Essència, de l’IES Martí i Franquès de Tarragona

Secció Educurt Exprés
•    Premi Universitari i Escoles de Cinema: 500 € i estatueta – premi desert
•    Premi ESO, BAT i Cicles Formatius: 500 € i estatueta – premi desert

Premi del Públic a Millor Curtmetratge
1r Premi: 500 € i estatueta – Xoves de comadres, de Noemí Chantada


El premi a millor curt documental es va repartir entre dues peces d’excel·lent qualitat artística i narrativa que van fer impossible que el jurat en triés només una. Per una banda, L’art de l’antídot, d’Aina Palomer, que explica la història d’un home que, a través de la fotografia, autogestiona el seu trauma i recupera la seva memòria i la seva identitat. I per l’altra, L’Alfonso ja no viu aquí, de Dani Planas i Alejandro Fabbri, la història d’un home amb una patologia mental que és desnonat enmig del confinament, i que ens parla d’estigma, solidaritat i de la manera de vincular-se de l’ésser humà. 


A més, el públic va atorgar el seu premi, mitjançant les votacions després de cada passi al llarg dels tres dies de festival, a Xoves de comadres, de Noemí Chantada, tot un homenatge a les cures i la seva importància a la vida de totes les persones.


La cerimònia de clausura va acabar amb els parlaments de Noemí Llauradó, Inés Solé i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, just abans de la tradicional foto de família, amb tots els participants i organitzadors del festival, tot anunciant que el Psicurt celebrarà el 2023 la seva vuitena edició.



Primer Psicurt amb exposicions (solidàries)

A banda dels curtmetratges, enguany el festival ha fet una aposta per la fotografia. N'explicava el motiu el director tècnic del Psicurt, Jaume Descarrega:

"Òscar Camps va crear Open Arms mogut per una fotografia d'un nen morint a la platja. I aquest any hem inaugurat el festival amb el film Mediterráneo, que relata la seva història. Vam pensar que la fotografia també podia ser un molt bon punt de partida per posar sobre la taula temes de salut mental".

Així, es van inaugurar dues exposicions al Centre d'Art Cal Massó de Reus. La primera, "Amb cara de dona", d'Álvaro Serrano, sobre les usuàries del taller "Dones en lluita" de la Illeta, el centre de Reus que atén a persones en procés de deshabituació d'addiccions.


La segona, "Infància universal", de Miguel Ángel Cano, que donarà l'import total de les vendes de qualsevol de les 40 fotografies exposades a l'ONG Open Arms des d'aquest enllaç.



Col·loquis amb èxit de convocatòria

Enguany també han destacat els col·loquis que van omplir les sales per parlar de diferents temes entorn la salut mental.

L'Espai Jove Kesse de Tarragona va acollir la primera xerrada, "Joves i salut mental", que va omplir la sala d'històries intenses i reflexions compartides amb el públic i els professionals de la psicologia assistents.


El Centre d'Art Cal Massó de Reus també va acollir dissabte 8 d'octubre el col·loqui de Miguel Ángel Cano posterior a la projecció del seu film "El documental social como arma", i el vermut-xerrada amb Susan Béjar, guanyadora del Psicurt 2021, sobre l'estigma en salut mental i la importància d'escoltar i ser escoltats, després del passi del seu premiat curt "Distancias".


Vocació educativa

A més, com cada any, el festival ha ofert projeccions dels seus millors curtmetratges i xerrades amb joves a l'Hospital Sant Joan de Reus i a diferents centres educatius (a la imatge, a l'Institut Públic Vila-seca de Vila-seca), on es va informar, debatre i resoldre dubtes sobre la gran protagonista del festival: la salut mental.


L'enhorabona a tots els guanyadors i guanyadores per haver ajudat a posar sobre la taula temes tan importants, i us esperem al pròxim Psicurt!

Comparteix

f

La Junta Electoral del COPC fa pública la proclamació provisional de les candidatures a les juntes rectores de les delegacions territorials
Per a cada una de les tres delegacions territorials del Col·legi s’ha presentat una única candidatura