El 21 de novembre, a partir de les 9.00 h del matí, el Palau de Congressos de Tarragona, va congregar més de 1.200 persones, algunes de les quals professionals de la psicologia, però en la seva majoria estudiants amb edats compreses entre els 16 i els 18 anys. I és que d'això precisament es tractava, de parlar-los de tu a tu i de reflexionar-hi sobre els reptes que comporta aquesta etapa de la seva vida.
El format fou fresc i amè i els 3 ponents van utilitzar un llenguatge molt pròxim que ha sabut mantenir l'atenció dels joves i adolescents durant les 4 hores que va durar la jornada que es va vehicular sobre diferents aspectes de l'autoestima per a tenir una òptica el més completa possible.
Eva Llatser, presidenta de la Delegació Territorial de Tarragona del COPC, i Luis Heredia, secretari de l'ens, van presentar l'acte destacant “l'emoció de reunir tantes persones” i el desig d’ “intentar que les persones assistents marxin amb una mica més d'autoestima, o almenys, tenint clar què no ha d'influir en l'autoestima”.
Alberto Soler, psicòleg general sanitari i la cara visible del videoblog de divulgació “Píndoles de psicologia” en Youtube va començar la jornada amb la ponència “Construcció de l'autoestima: la importància de les experiències primerenques”. Va destacar que “la clau per a tenir una bona autoestima és l'acceptació i l'equilibri” i que “existeix l'autoestima implícita i l'explícita; la primera no és conscient i és relativament estable en el temps. La segona és conscient i influïda pel que les persones diuen de nosaltres”. També ha destacat que “els estils educatius són un dels factors més clarament relacionats amb les puntuacions d'autoestima”.
Després va ser el torn de parlar de l'amor o de “Com construir una vida amorosa que t'aporti autoestima” de la mà de Silvia Llop, psicòloga i formadora en autoestima “per a prendre decisions amoroses hem de posar el focus en un/a mateix/a. Hem d'evitar modelar-nos per a agradar a l'altre. Sempre hem de prioritzar com et fa sentir aquesta persona per a tenir una bona autoestima” va especificar per a tenir una relació sana. També va destacar que “cal avaluar una relació pel que és ara, no pel que va anar a l'inici, ni pel que pot arribar a ser”.
Les xarxes socials i el que provoquen en l'autoestima de les persones joves també va ser present al Palau de Congressos, Víctor Amat, psicòleg, docent i divulgador en va parlar: “Cerques l'autoestima i la felicitat en la pantalla del teu mòbil? Utilitzar el mòbil no és dolent, el terrible de veritat és creure't els contes de l'autoestima naïf”. També va reflexionar sobre “moltes de les coses que ens trobem en les xarxes és fake. El que es busca és mostrar allò de l'ens sentim orgullosos, però i demostrar?” Així mateix va remarcar que “sempre ens han comparat per perdre”.
Com a colofó a les ponències va tenir lloc la taula rodona i de debat, moderada per la vocal de la Junta Rectora de la Delegació Territorial del Tarragona del COPC Raquel Duque, on els joves van poder formular les seves preguntes a Alberto Soler, Silvia Llop i Victor Amat. Quina és la manera correcta de finalitzar una relació, com enfrontar-nos a persones que es creuen superiors a nosaltres o com saber si es té baixa autoestima han estat alguna de les qüestions plantejades. Raquel Duque ha finalitzat la taula de debat destacant alguna de les idees que han sorgit en la jornada: “Cal allunyar-se de la visió egocèntrica de l'autoestima”, “l'autoestima és responsabilitat de tots” o “com ens relacionem diu molt de nosaltres”.
Amb la veu a capella dels integrants de Teen Voices es va donar per finalitzada una jornada dirigida sobretot a joves i adolescents que van escoltar atentament professionals de la psicologia que els van acostar de manera amena i didàctica diferents aspectes de l'autoestima amb la voluntat de millorar-la o de poder identificar millor els punts clau que els portin a una bona autoestima."
Si no vas poder assistir a la Jornada, pots veure'n els millors moments en el vídeo que segueix: