GT Moviments migratoris, refugi, asil i relacions interculturals (Clínica/Intervenció Social/Emergèn
Participa en aquest Grup
Pots formar part del GT Moviments migratoris, refugi, asil i relacions interculturals (Clínica/Intervenció Social/Emergèn
Responsable del grup de treball
Nom | Càrrec |
---|---|
CLAUDIO ANDRÉS MORENO VERA | Coordinador/a |
Objectius generals
Potenciar la participació col·legial a base de:
Propiciar un espai de confluència entre psicòlegs i psicòlogues de diversos àmbits que treballin entorn de les vicissituds de les relacions interculturals, els processos d’emigració-immigració, refugi i sol·licitud d’asil.
Promoure un moviment d’interacció compartida sobre aquestes qüestions entre les delegacions del COPC.
Promoure, amb amplitud de mires i a la manera d’un Observatori, el coneixement de la diversitat d’opcions, de recursos i de necessitats específiques existents en les diverses zones del territori català.
Aprofundir en el coneixement de les necessitats dels mateixos professionals i fer que el grup constitueixi un espai de protecció de si mateixos pel que fa a les tensions derivades de fer-se càrrec de situacions molt complexes, i sovint amb mitjans precaris o en entorns poc favorables.
Determinar els temes d’actualitat més punyents i generar mecanismes per a abordar-los de forma aprofundida, des del pensament crític i complex, per tal de poder prendre posicions raonades, raonables i revisables.
Difondre periòdicament entre els col·legiats el nucli del treball que es vagi realitzant.
Difondre a través dels mitjans de comunicació, sempre amb l’autorització de la Junta de Govern, aquells aspectes específics del treball del grup que es considerin especialment rellevants per a una opinió pública i una ciutadania responsables.
Promoure la formació dels col·legiats i col·legiades en els temes propis el grup.
Determinar de la manera més específica possible elements conjunturals i estructurals que actuen en detriment dels drets humans i que malmeten o impedeixen la correcta actuació dels professionals.
Crear sinergies i mecanismes de col·laboració amb altres professionals, institucions i entitats, amb qui el grup es pugui unir per tal de denunciar a qui correspongui les deficiències especificades, sempre dins de la normativa del COPC i amb l’autorització de la Junta de Govern
Crear una base de dades amb les investigacions més recents sobre el tema i posar-la a disposició dels col·legiats i col·legiades.
Objectius específics durant el primer any: creació del grup
Reunir un nombre suficientment variat de psicòlegs que permeti copsar des del territori la realitat que estan tractant, cadascun des del seu àmbit professional i territorial específic:
Quin treball professional estan desenvolupant?
En quines condicions? Quines eines, estratègies, els estan funcionant?
I dins de quin context concret els són útils?
Quins dubtes els sorgeixen?
Respecte de quins temes o situacions es troben mancats d’una perspectiva teòrica per emmarcar-los?
Respecte de quins temes o situacions es troben mancats d’eines pràctiques d’intervenció?
Determinació dins del mateix grup de les àrees específiques a treballar al llarg de l’any:
En relació amb les necessitats dels professionals del grup que estan treballant en primera línia sobre aquests temes.
En relació amb els requeriments que considerem prioritaris des del punt de vista de la situació social global.
En relació amb els diferents àmbits i moments d’actuació (atenció primària, acollida, espais psicosocials, situacions d’emergència col·lectiva...).
Acordar el funcionament del grup:
Possibilitat de fer comissions per temes
Després d’un cert nombre de reunions presencials, implementar eines per donar continuïtat al treball via internet, fixant un breu nombre de reunions presencials.
Establir mecanismes pràctics per potenciar la participació de tots els col·legiats i col·legiades del Col·legi.