GT d'Investigació en mediació i ADRs des de la psicologia

Participa en aquest Grup

Pots formar part del GT d'Investigació en mediació i ADRs des de la psicologia

Responsable del grup de treball
Nom Càrrec
CARMINA CASTELLANO TEJEDOR Coordinador/a

Objectius generals:

  • Crear un equip d’especialistes en mediació i psicologia per fer recerca sobre diversos aspectes del desenvolupament de la mediació a Catalunya i per fomentar l'ús de la mediació com a eina preferent per a la resolució de conflictes, minimitzant la judicialització i promovent la cultura de la mediació i les pràctiques restauratives.

  • Identificar innovació i aportacions que la psicologia pot fer dins de la mediació

Objectius específics:

  • Identificar experts: Identificar i reclutar professionals qualificats en els àmbits de la mediació i la psicologia, amb un interès demostrat en la investigació aplicada, per assegurar un alt nivell d'expertesa i compromís en els nostres projectes.

  • Desenvolupar projectes a mida. Definir clarament els rols i responsabilitats dels membres de l'equip per a cada projecte, incloent-hi la designació de líders de projecte, investigadors principals, i coordinadors de suport, per optimitzar la col·laboració i l'eficàcia.

  • Desenvolupar plans de recerca per la innovació en mediació i ADRs: Formular objectius de recerca detallats, desenvolupar marcs conceptuals robustos i seleccionar metodologies d'investigació apropiades, juntament amb la planificació temporal precisa per la implementació de cada projecte.

  • Recerca i captació de finançament per portar a terme noves troballes: Explorar i identificar diverses fonts de finançament, incloent-hi subvencions, beques, i patrocinis, per garantir els recursos necessaris per la realització i sostenibilitat dels projectes de recerca.

  • Establir col·laboracions: Establir aliances estratègiques amb institucions acadèmiques, entitats de mediació, i organismes governamentals que comparteixin interessos i objectius similars, per enriquir i expandir el nostre treball de recerca.

  • Implementar projectes d’impacte social: Activar els projectes de recerca de forma eficaç, inclosa la recollida i anàlisi de dades, així com la redacció i revisió d'informes preliminars i finals, assegurant un alt estàndard de qualitat i integritat acadèmica.

  • Publicar resultats i fer divulgació: Difondre els resultats de la recerca mitjançant publicacions en revistes acadèmiques de prestigi, presentacions en conferències nacionals i internacionals, i altres plataformes especialitzades, per incrementar la visibilitat i l'impacte dels nostres descobriments. També es pretén difondre els resultats en altres mitjans d’ampli abast que estiguin a disposició del públic general no especialitzat.

  • Explorar i identificar contribucions innovadores de la Psicologia en la Mediació: Investigar com les teories, les pràctiques i les tècniques psicològiques poden ser integrades de manera innovadora en els processos de mediació per millorar la comprensió dels conflictes, optimitzar la comunicació entre les parts, i facilitar acords més efectius i duradors. Aquest objectiu inclourà la identificació de noves aplicacions de la psicologia emocional, cognitiva i social que puguin ser aplicades específicament per millorar les dinàmiques de mediació i la satisfacció dels participants. També, desenvolupar i implementar protocols de mediació adaptatius, basats en evidència científica, que millorin la taxa d'acords duradors i satisfactoris entre les parts.