f

Acomiadem el 2021: una mirada enrere

La Junta de Govern del COPC realitza un recorregut pels projectes destacats de 2021 i us desitja un bon inici d'any.


Des de la Junta de Govern del COPC, i com reflexió mentre esperem per donar la benvinguda al 2022, no podem perdre l’oportunitat de realitzar un recorregut per les dades destacades de l’any. Dades (projectes, col·laboracions, fites aconseguides) evidentment marcades, un cop més, per la pandèmia. 


La Junta de Govern del COPC emet un comunicat davant la important falta de recursos d’atenció psicològica al Sistema Nacional de Salut (SNS) 

Al mes de maig, i davant la important falta de recursos d’atenció psicològica al Sistema Nacional de Salut (SNS), el Col·legi emet un comunicat en què demana que les ràtios de psicòlegs i psicòlogues als serveis públics de salut s'equiparin a la mitjana europea i proposa tres accions per aconseguir-ho: ampliar urgentment i significativament el nombre de places PIR (psicòleg intern resident), crear noves especialitats sanitàries de la psicologia i contractar de manera immediata més professionals de la psicologia al SNS.


Arriben les primeres vacunes  

Durant els primers mesos de campanya de vacunació, l’estreta col·laboració entre la Direcció General de Professionals de la Salut va fer possible que més de 4.000 professionals de la psicologia tinguessin accés a la primera dosi de la vacuna.  


Salut posa en marxa noves iniciatives de promoció i prevenció, i posiciona la salut mental com a prioritat 

Diferents projectes iniciats durant aquest any han mostrat els esforços del Departament de Salut per posicionar la salut mental com a prioritat, alguns exemples rellevants són:  

  • Dues noves iniciatives d’atenció domiciliària adreçades a la població infantil i juvenil: el desplegament d’una desena d’equips d’atenció intensiva de casos de moltíssima complexitat i d’una cinquantena més d’equips interdisciplinaris per atendre casos greus. 

  • Pla de Prevenció del Suïcidi (PLAPRESC) 2021-2025, presentar durant el mes de setembre i que té l’objectiu de reduir de cara al 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari. 

  • Programa de benestar emocional i salut comunitària que preveu la incorporació de 150 nous i noves professionals referents en benestar emocional i salut comunitària; programa en el qual el Col·legi ha pogut participar en diferents reunions en les seves fases inicials de presentació.

Participació del COPC en altres projectes transversals amb diferents entitats i amb l’administració pública  

En un moment intens de contacte amb les administracions, el Col·legi vol fer èmfasi en alguns destacats com la participació en el consell assessor de la Marató de TV3 sobre salut mental, activitats de suport emocional amb l’Ajuntament de Barcelona i el programa EdEc d'educació econòmica, l’elaboració d’un dictamen sobre mediació pel Departament de Justícia, el treball conjunt amb el Departament d’Interior de la nova llei de víctimes del terrorisme, la relació mantinguda amb la Diputació de Barcelona i l’encàrrec fet per la mateixa al nostre grup de treball de psicologia en serveis socials respecte a la inclusió de professionals en psicologia en els SSB o la iniciativa del COPC, en col·laboració amb el Consejo General de la Psicología, en una esmena addicional sobre els PESTOS  en la Proposición de Ley General de Salud Mental del Grupo Parlamentario Confederal de Unidas Podemos-En Comú Podem-Galicia en Común són alguns dels exemples. 

La VI edició del festival de curtmetratges sobre salut Mental PSICURT, organitzat pel Col·legi, l’Ajuntament de Reus i l’Ajuntament de Tarragona és també un del projectes destacats que va tancar l’edició, un any més, amb èxit de participació.  


El COPC en xifres  

  • L’oferta formativa durant el període maig-novembre ha pràcticament triplicat el volum respecte al mateix període de l’any anterior.  

  • El nombre d’ofertes de la borsa de treball del COPC ha incrementat un 51% respecte al total del 2020.  

  • La biblioteca evoluciona tant en volum de préstecs com d’usuaris de la biblioteca (amb un 43% més respecte a 2020). 

  • El COPC es consolida com a font d’informació sobre psicologia per als principals mitjans (arribant a 1.187 aparicions en notícies durant 2021). 

  • Les seccions que han sumat 678 nous usuaris durant aquest any. 

El COPC realitza un 20% més de noves col·legiacions respecte al mateix període de l’any anterior i segueix la tendència a l’alça, superant actualment les 16.000 persones col·legiades.  


Projectes destacats de les delegacions territorials 

Durant aquest any es recalca el concurs literari de Girona, el concurs d’il·lustració El traç de la psicologia de Lleida i el de fotografia de Tarragona, així com jornades organitzades per les delegacions: la 2a Jornada Intergrupal. Del vincle a les conductes de risc. Recuperant l'adolescència (Girona), la II Jornada temàtica del COPC de la Delegació Territorial de Lleida Una aproximació a l’abús sexual infantil. La veu dels testimonis o la Jornada I per què no parlar de suïcidi? Parlar per prevenir i ajudar organitzada per la Delegació Territorial de Tarragona.  


Convenis 2021 

Es destaquen els convenis signats en benefici de persones col·legiades i de la ciutadania tant en les delegacions (com el formalitzat amb l’Àrea de Salut de l'Ajuntament de Reus, el de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida o el de la Fundación Rosa Maria Vivar) com d’abast per a tot Catalunya. Alguns dels més rellevants són el signat amb TEA Ediciones, per tal de generar un marc per poder prestar els seus tests a la Biblioteca del COPC garantint els principis ètics i bons usos; l’acord ambgrup financer CaixaBank; o el pactat amb laRevista de Psicoterapia

Així, amb plena consciència dels reptes enfrontats durant els últims mesos, agraïm una vegada més a les seccions, delegacions territorials, altres institucions i molt especialment a cada col·legiat i col·legiada el seu treball i esforç. 


Junta de Govern del COPC 

Comparteix

f

La formació contínua de millor qualitat per a psicòlegs i psicòlogues al programa d’activitats formatives del COPC
La revista de les formacions del COPC de gener a març de 2022, ja disponible al teu mòbil, ordinador o tauleta.