f

El COPC acorda amb la Generalitat que seran els psicòlegs i les psicòlogues forenses qui entrevistaran menors i víctimes vulnerables en les intervencions de suport judicial

Un important canvi que garanteix que les intervencions seran realitzades per experts i expertes, en qualsevol supòsit de maltractament.

Els i les professionals de la psicologia seran, a partir d’ara, els referents dels casos on es realitzin intervencions de suport judicial amb nens, nenes, adolescents (NNA) i víctimes vulnerables a qualsevol mena de maltractaments. Així ho van ratificar el COPC i la Subdirecció General de Reparació i Execució Penal a la Comunitat de la Generalitat de Catalunya a la seu d'aquesta entitat el passat dimecres 12 d'abril.

Aquest nou acord significa que els psicòlegs i les psicòlogues portaran a terme les entrevistes d’acollida prèvies i les entrevistes de suport judicial amb menors. Es tracta d’un canvi molt important, donat que aquestes intervencions impliquen tècniques pròpies de la psicologia, tant pel que fa a l’avaluació de la capacitat testimonial (motivacions, presència o no de psicopatologia i/o condicions psicofísiques alterades, processos cognitius), com a l'hora de realitzar l’entrevista cognitiva que deriva directament de les teories dels processos de memòria i de la psicologia del testimoni.


“La funció dels i les professionals de la psicologia no es limita només a poder realitzar un bon cribratge i entrevista, sinó que també ha de poder descartar altres elements com la presencia de pressió psicològica dels testimonis, l'aquiescència, la desitjabilitat social o la suggestió, elements complexos que requereixen una mirada experta i pròpia del camp de la psicologia forense”, ha recordat Elisa Micciola, vocal de la Junta de Govern del COPC.

És per tot l'anterior que per al COPC ha estat molt important poder garantir que:

  • Els procediments d'anàlisi basats en el contingut verbal, la recollida de la informació i l’anàlisi posterior de la declaració siguin a partir d’ara realitzats per psicòlegs i psicòlogues forenses, experts en la matèria i amb competències professionals ajustades a la intervenció.

  • Aquestes intervencions es puguin dur a terme en qualsevol supòsit de maltractament (físic, psicològic, sexual, etc.) amb NNA i víctimes vulnerables.

“Aquests acords tenen unes conseqüències directes en la bona intervenció amb les víctimes del sistema de justícia i poden donar una resposta adequada a les demandes judicials”, ha assegurat Guillermo Mattioli, degà del COPC, qui també va assistir a la reunió, junt amb Marta Ferrer, subdirectora general de Reparació i Execució Penal a la Comunitat; Gisela Torns Payà, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil; i Lidia Serratusell, cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima.

El COPC es congratula de la bona relació amb la Subdirecció General de Reparació i Execució Penal a la Comunitat i de la sensibilitat compartida, i l’emplaça a poder compartir molts més projectes interessants en el futur, pensant en el benefici tant dels i les professionals de la psicologia com de la justícia i de la societat.

Llegiu l'acord complet fent clic a la següent imatge:




Comparteix

f

Obtingues beneficis fiscals si t'adhereixes al pla d’acció de Barcelona + Sostenible del COPC
Els col·legiats i col·legiades amb activitat econòmica a Barcelona que implementin alguna de les accions proposades abans del 30 de juny poden obtenir beneficis fiscals per l'any 2024.