El Departament de Drets Socials obre la convocatòria dels Premis recerca i innovació en serveis socials bàsics 2022

Els dos guardons, el premi en recerca i el premi en innovació, estan dotats amb 12.000 euros cadascun.


El Departament de Drets Socials ha obert la convocatòria dels Premis de recerca i innovació en serveis socials bàsics per a l’any 2022. Els guardons tenen l’objectiu de reconèixer, impulsar i també potenciar la innovació i la recerca originals i inèdites sobre el disseny, el funcionament, els impactes i els resultats en l’àmbit dels serveis socials. Propostes que identifiquin les necessitats o mancances que experimenta la població receptora i les entitats prestadores d’aquests serveis, i que s’ocupin de les innovacions necessàries per fer-hi front. 

Hi poden optar accions, treballs, innovacions i recerques, realitzats per entitats que, des d’àmbits professionals diferents, tractin dels serveis socials o proposin reflexions o actuacions orientades dins del marc del II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024, per tal de transformar en profunditat el Sistema Català de Serveis Socials i adaptar-lo.

La convocatòria compta amb un Premi de recerca i un Premi d’innovació, cadascun amb una dotació de 12.000 euros. Els treballs, programes o iniciatives objecte d’aquests premis s’han d’haver realitzat i implementat, totalment, durant els dos anys anterior a l’any de la convocatòria.

Els treballs de recerca i d’innovació han d’estar orientats a generar un coneixement que permeti entendre millor la realitat social de Catalunya i millorar el funcionament i els resultats del Sistema Català de Serveis Socials (SCSS). A partir d’aquest objectiu genèric, les bases de la convocatòria identifiquen cinc línies prioritàries:

1. Anàlisis i propostes de millora en la planificació, el finançament, la gestió i l’avaluació de les diverses prestacions que es porten a terme des del SCSS.

2. Anàlisi dels reptes socials emergents en la societat catalana (com ara l’envelliment, el racisme, els treballadors i les treballadores pobres, el sensellarisme, la pobresa infantil, la violència masclista, la corresponsabilitat i els usos del temps, la valoració del treball de cures, la reversió de la feminització de la pobresa, el feminisme interseccional, els drets humans i la igualtat de tracte, el col·lectiu LGBTI+, etc.) i disseny de polítiques públiques innovadores amb capacitat de ser experimentades i avaluades.

3. Introducció de les noves tecnologies digitals i de l’anàlisi de dades massives en el SCSS. Aquestes noves eines de treball han de millorar els serveis i facilitar la presa de decisions basada en evidències.

4. Estudi de la transversalitat i la interoperabilitat entre el sistema de serveis socials i altres sistemes vinculats estretament, com ara el sanitari o l’educatiu.

5. Estudi de les diverses formes de governança de les polítiques socials i de cogestió dels serveis socials: gestió de xarxes, participació social de les dones i de les entitats de dones, ecosistemes, cocreació, laboratoris d’innovació, etc.


Si tens un projecte que pot optar al premi i vols presentar-t’hi consulta aquest enllaç al formulari i bases d’inscripció.  Sigues àgil, el termini per presentar els formularis de sol·licitud finalitza a les 15 h del dia 31 d'octubre de 2022.


Comparteix

La Intercol·legial organitza el networking professional del Biz Barcelona els propers 9 i 10 de novembre
El saló Biz Barcelona és un espai per fomentar l’emprenedoria que proveeix formació, assessorament, informació i tot el que cal per emprendre.