f

El Departament de Salut reforça l’atenció primària amb la creació del nou Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC)

Guillermo Mattioli, degà del COPC, ha estat nomenat com a un dels 30 professionals de diferents disciplines assistencials d’atenció primària que conformen el nou Consell


El Departament de Salut reforça l’atenció primària amb la creació del nou Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) que es constitueix, avui dia 12, coincidint amb el Dia Internacional de l’Atenció Primària. El nou òrgan de treball està format per 30 professionals de diferents disciplines assistencials d’atenció primària, com ara, medicina de família, infermeria, pediatria, odontologia, treball social i personal administratiu, entre d’altres.

El Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària, primer òrgan d’aquestes característiques que es crea a Catalunya, aportarà una visió transversal en la planificació estratègica de l’activitat assistencial que es du a terme des de l’atenció primària, incorporant criteris professionals de les diferents disciplines assistencials, dirigit a consolidar més prevenció i promoció de la salut i més atenció comunitària.  Les seves funcions són, principalment, d'assessorament i d'acompanyament als projectes vinculats amb l'atenció primària i comunitària (APiC) que es posin en marxa des del Departament de Salut. D’aquesta manera, es comptarà amb un espai estable que facilitarà la participació dels agents de l’àmbit de l’atenció primària i comunitària que ajudaran en el procés de presa de decisions.

En aquesta primera sessió de constitució es presentarà la cartera de serveis de l'APiC, document que s'anirà desplegant progressivament per assolir una atenció primària potent, resolutiva i autònoma. En aquesta nova cartera s’assumeix l’atenció a les residències, l’ampliació de la salut bucodental o la consolidació de l’atenció al final de vida.

També es presentarà la feina feta durant els darrers mesos per la Direcció Estratègica d'Atenció Primària i Comunitària com ara el document d'ecografia clínica a l'atenció primària, i futurs projectes, a desenvolupar en grups de treball amb professionals de l'APiC, com són el nou model d'atenció pediàtrica, el de gestió del medicament a l'APiC i el de relacions entre els diferents àmbits assistencials (atenció primària i atenció especialitzada).


Membres del nou Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) amb Josep Maria Argimon, conseller de Salut
  
L’estratègia d’atenció primària i comunitària a Catalunya

L’estratègia d’atenció primària i comunitària (APiC) defineix les polítiques de millora i de transformació de l’atenció primària i comunitària a Catalunya. Impulsa una atenció primària i comunitària més forta, proactiva, accessible, propera, resolutiva i longitudinal per tal de fer que les necessitats socials i de salut de les persones se situïn en el centre del procés d'atenció.

Els principis a partir dels quals es desplega l’estratègia estan continguts en el Decàleg del model d’atenció primària i comunitària que dona a conèixer, tant als professionals que hi treballen a l’APiC com al conjunt de la ciutadania, l’orientació i les característiques principals de l’APiC per als propers anys.

Les línies estratègiques parteixen d'un conjunt de línies de treball prioritzades l'any 2019 per la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària i aprovades per la Comissió Departamental per a l’Impuls Estratègic en Atenció Primària i Salut Comunitària. Amb la definició d’aquestes línies, es busca que les iniciatives, projectes i plans iniciats pel Departament de Salut i pel Servei Català de la Salut estiguin alineats amb les necessitats detectades pels professionals, proveïdors i d’altres actors relacionats amb l’atenció primària i comunitària de Catalunya.

Més professionals i més autonomia de gestió

Enfortir l’atenció primària i comunitària és un dels objectius del Departament de Salut durant aquest legislatura. Per això, s’han incorporat nous perfils professionals com els referents de benestar emocional, que treballen en la promoció i la prevenció del benestar emocional a la comunitat per tal de millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials per ajudar a reduir la medicalització en temes relacionats amb el malestar emocional; el dietista nutricionista que ha començat a fer una tasca comunitària, per ajudar a canviar conductes relacionades amb l’alimentació per millorar la nutrició poblacional; o la futura incorporació de fisioterapeutes, que hauran d’abordar els diferents àmbits de la salut, individual i comunitària, i adaptar la seva activitat a la realitat social dels centres de salut de cada territori.

En aquest sentit, des de l’any 2019, s’han incorporat als equips d’atenció primària un total de 5.177 nous professionals, xifra que representa un augment del 21% en el període comprés des de l’any 2019 fins el 2021.


en COPC

Comparteix

f

Barcelona Activa obre una licitació per a la contractació de serveis de suport psicològic i atenció al malestar psicològic
L’objectiu és facilitar i promoure l’apoderament, l’autonomia i el benestar de les persones usuàries en el transcurs de la seva participació en els diferents programes d’ocupació de Barcelona Activa