El Grup d’Experts en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) del COPC reflexiona sobre diversos aspectes de la relació entre les tecnologies digitals i la psicologia. El concepte de treball és ampli, i ha estat anomenat ePsicologia.
Per comunicar els resultats del Grup d’Experts, des de juny de 2022, el grup de treball publica documents temàtics, que van acompanyats d’una infografia que els sintetitza. Després de les infografies sobre els avantatges i inconvenients de l’ePsicologia, els aspectes ètics, deontològics i legals de la pràctica psicològica a distància i la cocreació en salut digital ara es presenta Competències digitals per a professionals de la salut.
S'ha pogut constatar que el nivell de transformació digital del sistema sanitari català és molt baix, gairebé inexistent a la interacció a distància entre professionals i pacients. Es confon moltes vegades l'ús generalitzat de tecnologia, la gestió de cites o la recepta electrònica amb tenir competències digitals, és a dir, les habilitats amb un ús crític, selectiu, eficaç i col·laboratiu de la tecnologia, que és allò que representa tenir competències digitals per a un ús professional, per crear coneixement i millorar la salut.
És un moment important per valorar aquestes competències específiques ja que actualment no hi ha discussió sobre l'eficàcia de l'epsicologia o la psicologia digital, el que sí que hi ha és una gran manca d'estudi concret que ens ajudi a valorar quina formació caldria perquè un o una professional de la psicologia exercís adequadament la psicologia a distància i crear un marc propi. Mentre es realitza aquest estudi repassarem les competències digitals més comunament valorades com a essencials per a l'ús de tecnologia a la pràctica professional.
Prem aquí per consultar la versió en català de la infografia que analitza aquestes competències en la seva versió en català i aquí per la versió en espanyol.