La Secció de Psicologia d'Emergències del COPC comparteix un llistat de recomanacions en casos de perill d'inundacions

Arran de les alertes de perill meteorològic emeses per Protecció Civil i que afecten diversos territoris de Catalunya, compartim recomanacions de seguretat i de gestió emocional davant situacions de perill d'inundacions.

Davant una amenaça de desastre climàtic a prop i tenint en compte els esdeveniments recents succeïts a València, és possible que es desencadenin alts nivells d'ansietat i pors. A Catalunya comptem amb un pla especial d'emergències per inundacions, el Pla INUNCAT. La seva activació permet una planificació per a minimitzar el risc i poder fer front a possibles inundacions dins del territori català.

L'activació del Pla INUNCAT inicialment o no sempre comporta una emergència o catàstrofe per inundacions. Hem de tenir en compte que les emergències per inundacions no es comporten per igual en tots els territoris, ja que depenen de moltes variables com la quantitat de les precipitacions o l'orografia del terreny, entre altres.

Quines són les primeres reaccions emocionals davant d'aquestes situacions?

Les primeres reaccions emocionals poden ser molt variades i sovint no comporten un problema de salut mental. Segons la seva intensitat, freqüència i durada constitueixen emocions normals i adaptatives davant situacions poc comunes. L'esperable és que a mesura que vagi evolucionant la situació excepcional, aquestes reaccions emocionals vagin disminuint. 

És comú sentir angoixa i por davant l'anticipació d'un potencial perill cap a tu o cap a algú del teu entorn o comunitat. Però és important tenir en compte que no totes les precipitacions són iguals i no té per què succeir amb la mateixa virulència que en altres localitats.

Com gestionar el malestar emocional?

La preocupació per la nostra seguretat, pel benestar d'éssers estimats o la sobreexposició a la informació dels mitjans de comunicació pot activar intensament emocions com ara la por, la preocupació, la ràbia o la tristesa. De manera natural aquestes emocions solen regular-se i reduir-se, però en algunes ocasions es pot fer més complicat. Et compartim algunes recomanacions bàsiques d'autoregulació:

  • Evita la sobreexposició a les notícies. És important tenir informació, però sempre a través de fonts oficials i no de manera excessiva, ja que una exposició constant pot empitjorar el teu estat emocional.

  • Segueix la rutina i les activitats quotidianes en la mesura del possible. Realitza activitats agradables que puguin mantenir la teva concentració en una cosa que et relaxi.

  • Connecta amb la teva xarxa de suport. Compartir pensaments i emocions amb el teu entorn segur que et pot ajudar a reduir la càrrega emocional.

  • Mantén les persones menors del teu entorn també partícips del que està succeint. Sempre de manera adaptada a la seva edat i etapa evolutiva. Valida les seves emocions i fes-los saber que poden comptar amb tu i que poden expressar com se senten.

  • Consulta un professional de la salut si detectes que el teu malestar s'agreuja perquè et puguin acompanyar en el teu cas concret.

Quines recomanacions ens dóna el pla INUNCAT?

Davant l'activació del Pla INUNCAT, es recomana a la població que extremar les precaucions per a prevenir possibles riscos. És important que se segueixin les recomanacions i actualitzacions sobre l'estat de la situació i la previsió de pluges en la localitat de cadascú. Aquesta informació pot procedir d'organismes oficials com la Generalitat de Catalunya, Protecció Civil, ajuntaments, agències oficials de meteorologia, entre altres. 

Algunes de les recomanacions més habituals són:

  • Activa o mantingues activades les alertes de Protecció Civil en els teus dispositius.

  • Segueix les informacions i recomanacions d'institucions i organismes oficials. Evita la desinformació.

  • Netaja o allibera els baixants d'aigua i desballestaments de la casa teva.

  • Tingues localitzades les zones més altes d'on et trobes. Evita baixar a zones fàcilment inundables com a garatges o subterranis.

  • Verifica l'estat de familiars i veïns, especialment persones majors o amb mobilitat reduïda.

  • Si casa teva comença a inundar-se, desconnecta l'energia i utilitza altres sistemes de llum com a llanternes.

  • Allunya't de rius o rieres.

  • No travessis ni a peu ni amb cotxe trams fàcilment inundables com a rius, rieres, passos subterranis, etc. 

Recorda que… 

La situació pot ser diversa en cada localitat. Segueix les recomanacions específiques dels organismes oficials de la teva localitat. 

 En cas d'emergència, truca al 112.


Enllaços d'interès




Comparteix

El COPC expressa el seu condol i solidaritat a les persones afectades per la DANA
El Col·legi posa a disposició informació a psicòlegs i psicòlogues emergencistes que vulguin col·laborar voluntàriament amb els serveis de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana i comparteix la informació que la Generalitat ha facilitat a la ciutadania resident a Catalunya afectada.