f

'Mediterráneo' de Marcel Barrena inaugurarà la 7a edició del Psicurt el 6 d'octubre

El festival ha donat a conèixer la seva programació, que inclou més de 30 projeccions, 2 exposicions fotogràfiques i 4 col·loquis oberts al públic. El primer, amb Marcel Barrena, director de 'Mediterráneo'.



L’Antiga Audiència de Tarragona ha acollit aquest matí la roda de premsa de la VII edició del Festival PSICURT, el Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, que se celebrarà els dies 6, 7, 8 i 9 d’octubre a Reus i Tarragona.

L’acte ha comptat amb la presència de Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, que ha destacat la gran labor cultural i educativa del festival a la ciutat, cosa que els ha portat a sumar-hi nous espais, més enllà del Teatre Bartrina, com l’Hospital Sant Joan o el Centre d’Art Cal Massó.

L’acte també ha comptat amb el suport d’Inés Solé, consellera de Serveis Socials, Cultura i Festes de Tarragona i Elvira Vidal, 7a tinenta d’alcalde i consellera de Contractació, Capacitats Diverses i Benestar Animal de Tarragona. Si la consellera Vidal ha destacat que “cal naturalitzar i visibilitzar les malalties mentals i fer-ho de manera transversal i interterritorial”, Solé ha volgut destacar la importància d’aquest certamen “perquè cal tenir molt present la salut mental i donar-la a conèixer en l’àmbit educatiu. El Psicurt és una excel·lent mostra del binomi cultura i educació”.

El director tècnic del festival, Jaume Descarrega, que ha fet pública tota la programació, ha agraït la participació conjunta dels dos ajuntaments, que hi col·laboren junts des de fa tres anys, quan es va incorporar Reus, i ha definit el certamen com un “esdeveniment que té com a objectiu apropar a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental, prevenció, promoció i intervenció, a través del cinema”.

Els temes

Enguany els 28 curts seleccionats dels 347 rebuts tracten temes tan actuals com la violència masclista, l’assetjament escolar, el suïcidi, el dol, l'estigmatització de les malalties mentals i les addiccions.

Sota el lema “Deixa anar el pes de la teva maleta, vine al Psicurt”, l'organització ha presentat el vídeo promocional del Psicurt 2022:



 
El programa

El programa inclou la projecció de 21 curts en la categoria Ficció, 7 en la categoria Documental, a més dels curtmetratges seleccionats a les categories Educurt i Educurt Express (destinades a centres educatius) i una gran pel·lícula inaugural: Mediterráneo, de Marcel Barrena, guanyadora de 3 premis Goya i 4 premis Gaudí, entre molts altres, que tracta temes com la discriminació, la soledat, la cooperació i l’empatia.

Programa

4 activitats amb col·loqui obert


No només la pel·lícula inaugural, Mediterráneo, comptarà amb un col·loqui posterior de mà del seu director Marcel Barrera el 6 d’octubre a l’Antiga Audiència de Tarragona, sinó que els i les assistents podran assistir a tres col·loquis més, tots ells al Centre d’Art Cal Massó de Reus: un amb Álvaro Serrano, autor de l’exposició fotogràfica Amb cara de dona (5 d’octubre); un altre amb Miguel Ángel Cano, autor de l’exposició fotogràfica Infància universal i del film El documental social com a arma (8 d’octubre); i l’última amb Susan Béjar, guanyadora del PSICURT 2021 amb el curtmetratge Distancias (8 d’octubre).
Una aposta per l’educació

Dues de les categories a concurs són l’Educurt (obres de màxim 20 minuts) i l’Educurt Express (obres de màxim 5 minuts realitzades durant el cap de setmana del festival) per a estudiants d'E.S.O., Batxillerat (BAT), cicles formatius, universitats i escoles de cinema. Per aquesta última categoria encara són obertes les inscripcions fins al 30 de setembre.

I seguint l’aposta per l’educació de festival, el dia 10 d’octubre alguns dels curtmetratges seleccionats pel PSICURT es projectaran a l’Hospital Sant Joan de Reus per a centenars d’alumnes de diferents centres com l’INS Lluís Domènech i Montaner, l’Institut Roseta Mauri, l'Institut Gabriel Ferrater i l’Institut Gaudí de Reus.

Els instituts de Tarragona podran demanar també projeccions als seus centres educatius (info@psicurt.com). En totes dues ciutats, després de les projeccions hi haurà una xerrada titulada “Estigma, drogues i salut mental”, conduïda pel psicòleg Jaume Descarrega, director tècnic del festival.


Entrada lliure

Com cada any, l’entrada serà lliure, però en aquesta 7a edició no caldrà fer reserva prèvia. Els primers a venir rebran l’obsequi d’una bossa del festival.

Us hi esperem del 6 al 9 d'octubre a Tarragona i a Reus!



Comparteix

f

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i el Departament d’Igualtat i Feminismes celebren les jornades de formació 'Migració i Salut Mental'
La formació tindrà lloc els dies 22 i 23 de setembre i el termini d'inscripció finalitza el dia 9 de setembre