f

Nou conveni entre el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el COPC

Una col·laboració que comença amb l'habilitació de "punts lila" per atendre col·legiades víctimes de violència masclista en l'àmbit laboral periodístic

Dilluns 6 de març Guillermo Mattioli, degà del COPC, i Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, es van reunir a la seu dels periodistes per signar el "Conveni marc de col·laboració entre el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya".

Segons el document, el desenvolupament d’aquesta col·laboració, en principi d'un any de durada, haurà d’establir-se a través de convenis específics per a les diferents iniciatives que les parts vulguin portar a terme, relacionades amb els objectius del Col·legi de Periodistes de Catalunya i alhora amb els serveis i col·laboració que el COPC pugui oferir, tals com:

a) Col·laboració en l’organització d’activitats formatives dirigides als col·legiats/ades.
b) Difusió mútua de formacions que esdevinguin d’interès per part de les dues organitzacions, amb descomptes o beneficis, a concretar per les persones col·legiades.
c) Participació en projectes acadèmics, tecnològics, programes d’investigació i de desenvolupament bilaterals o multilaterals.
d) Assessorament mutu en qüestions relacionades amb l’activitat d’ambdues entitats.


Posada en marxa del 'punt lila'

Durant la roda de premsa posterior a la signatura, a la que també hi van participar la presidenta de l'Associació de Dones Juristes, Núria Milà, i la diputada de Polítiques d'Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, el degà Morros va explicar que hi haurà "un punt d'atenció a les sis demarcacions del Col·legi de Periodistes de Catalunya: Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona, Terres de l'Ebre i Catalunya Central" i que "s'ha signat el conveni per poder disposar a cada punt dels millors professionals per fer una bona atenció legal i psicològica".

Per la seva part, Barnusell va argumentar que el treball per a la igualtat de gènere i la lluita contra
les violències masclistes s'ha de fer amb "aliances estratègiques i compromisos ferms". El degà Mattioli ha afegit que la idea és, que quan una persona es dirigeixi als 'punts lila', en les primeres 48 hores "sigui atesa i atesa correctament". I Milà ha assegurat que aquesta iniciativa ha de representar un primer pas en una dinàmica que hauria d'exportar-se molt més enllà del Col·legi de Periodistes.

Formació específica a partir del 22 de març

Morros ha explicat que, entre les primeres mesures iniciades, també es realitzarà formació específica sobre la matèria al costat de la Diputació de Barcelona, i ha detallat que el primer curs ja s'ha impartit al personal intern del col·legi.


"Una formació especialment útil per a les persones que hauran de prestar aquesta primera atenció i que les ajudarà a comprendre els diferents fenòmens de la violència masclista en l'àmbit laboral", ha afegit, a més d'incorporar pautes d'actuació en un primer acolliment, conèixer els continguts bàsics dels protocols i els recursos d'atenció.

Hi ha dos cursos més previstos: el primer, el pròxim 29 de març, dirigit als càrrecs intermedis de les redaccions i mitjans de comunicació, i un segon, el 22 de març, obert a totes les periodistes que vulguin conèixer aquests mecanismes i rebre eines per a detectar situacions de violència masclista.

Per últim, Morros ha detallat que, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, s'ha elaborat un protocol estandarditzat per a tots els mitjans de comunicació que encara no en tinguin un, perquè puguin demanar-lo i implementar-lo en les seves empreses.

Les dues parts esperen poder crear moltes sinergies en assessorament, formacions i publicacions que millorin i impulsin les dues entitats.

Comparteix

f

#SerPsicòlogaÉs: la Secció de Dones, Gèneres i Diversitats explica aquest 8M la realitat de les psicòlogues
Publica una infografia elaborada a partir de frases de companyes de professió i anima les psicòlogues a fer servir el hashtag per compartir en què els afecta ser dona en la seva feina