La Delegació Territorial de Girona del COPC i SUPPORT Girona: cap a una col·laboració estratègica en salut mental

Les dues entitats acorden impulsar un conveni per millorar l’atenció a persones amb problemes de salut mental

El passat 3 de desembre, el president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Àngel Guirado, es va reunir amb Josep Solé, director de SUPPORT Girona, i altres membres de l’equip directiu de l’entitat. La trobada va posar les bases per establir un conveni de col·laboració que permetrà avançar en el suport a les persones amb problemes de salut mental.

Durant la reunió, SUPPORT Girona va exposar els seus orígens com a institució vinculada a la unitat psiquiàtrica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la seva transformació cap a una fundació centrada en la desinstitucionalització. Aquest canvi va portar també a redefinir el model d’atenció, deixant enrere el concepte de tutela per prioritzar un suport social i jurídic global i individualitzat. Actualment, l’entitat treballa per fomentar l’autonomia de les persones, seguint els principis recollits en diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El model d’intervenció de SUPPORT Girona, que s’ha guanyat el reconeixement internacional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es basa en l’acompanyament personalitzat i la potenciació de les capacitats individuals. Aquest enfocament destaca per la seva metodologia, que "parteix del que es té i no del que falta", segons Josep Solé, i per un plantejament que considera la complexitat de les tasques en funció dels dubtes que generen i no només per la seva càrrega de feina.

Les dues entitats van acordar treballar en un conveni que defineixi àmbits concrets de participació conjunta, com la difusió del paradigma d’acompanyament de SUPPORT Girona, l’organització d’activitats formatives i l’intercanvi de recursos i materials. A més, es va planificar una jornada a la seu de la Delegació per presentar aquest model a la Junta Rectora i a les persones col·legiades interessades.

Amb aquesta col·laboració, es pretenen unir esforços per impulsar una atenció més humana, personalitzada i respectuosa amb els drets i les necessitats de les persones amb problemes de salut mental.


Comparteix

Construint sistemes de salut sostenibles: Resultats del Hub de Salut i Cooperació a Girona
L'esdeveniment, organitzat per la Coordinadora d'ONG Solidàries i la UdG, va reunir professionals i entitats per fomentar la col·laboració en salut i cooperació internacional, abordant temes com la salut mental, la malnutrició i la sostenibilitat dels projectes sanitaris.