f

Representació de la Delegació al Dia per l'Alliberament LGTBIQ+

El 28 de juny, a Breda comarca de la Selva, es va celebrar internacionalment el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Transsexuals, Bisexuals, Intersexuals, Queer i la resta d'identitats i orientacions incloses en el +.

Aquesta commemoració reivindica i reconeix-les moltes maneres de viure les relacions sexuals i afectives i les diferents identitats de gènere existents.

Ester Mas, en qualitat de vocal de la Junta rectora, va assistir en representació de la Delegació i suport a aquest esdeveniment.

A la tarda van començar les activitats i tallers per a infants i joves. A continuació, es van dur a terme els actes institucionals amb una benvinguda de l'alcalde de Breda, Dídac Manresa, seguit de la intervenció del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals.

Després de la benvinguda i de forma prèvia a les diferents intervencions, es va fer una exhibició de dansa urbana a càrrec de TEMPO – Centre de Dansa de Vilobí d'Onyar.

A continuació, va tenir lloc la lectura del Manifest Institucional. Tot seguit es va celebrar una entrevista/col·loqui amb Plurals Associació LGBTIQ+ de Lloret de Mar. Com a intervenció final, va prendre la paraula el director general de polítiques públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Xavier Florensa.

L'acte va finaliatzar amb l'actuació d'Alexandre Sanz i el grup Essen.cia.

Si fem història...

Si mirem enrere, el motiu pel qual aquest dia s'ha declarat el Dia Internacional de l'Alliberament LGTBIQ+ és la Revolta de Stonewall que va tenir lloc a Nova York, el 28 de juny de 1969 al bar Stonewall Inn. Aquesta es va donar arran d'una batuda policial en aquest local -una pràctica habitual en aquella època que promovia la persecució, la discriminació i opressió ferotges de les persones LGTBIQ+. Les persones que havien de ser arrestades s'hi van oposar i es van començar a concentrar a l'entrada del bar, fet que va concloure amb una onada de disturbis i protestes que va durar diversos dies. Aquest fet va generar un punt d'inflexió molt important pel que fa a la lluita pels drets de les persones LGTBIQ+.

A l'estat espanyol, la primera manifestació per l'alliberament LGTBI va ser convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) a Barcelona, el 26 de juny de 1977 en la qual hi van participar prop de cinc mil persones i hi van assistir també membres de sindicats, col·lectius feministes i moviments veïnals. El seu lema era "Per una sexualitat lliure, derogació de la llei de perillositat i Rehabilitació Social", aprovada per les Corts Franquistes l'any 1970, que establia penes de fins a cinc anys de presó i internament en "centres especials" a les persones que "practiquessin l'homosexualitat".

Després de 54 anys de la Revolta de Stonewall i de 46 anys de la manifestació a Barcelona, les persones LGTBIQ+ han guanyat drets i igualtats.

Al Parlament de Catalunya, l'any 2014, es va aprovar la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de Lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Comparteix

f

La Junta Rectora assisteix a la jornada Els plans d’igualtat a les empreses
El passat dia 12 de juny va tenir lloc la Jornada sobre l’àmbit laboral com espai de transformació social a l’edifici de la Generalitat a Girona.