f

Cinc col·legis professionals demanen units la regulació urgent de la Coordinació de Parentalitat

El Síndic de Greuges rep els representants del COPC i dels col·legis d’Advocacia, Treball social, Pedagogia i Educació social, i l’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya.

Fa uns dies es va produir un nou pas endavant cap a la regulació de la Coordinació de Parentalitat: la unió de sis entitats catalanes davant del Síndic de Greuges per explicar la necessitat de regular la Coordinació de Parentalitat i donar a conèixer millor l’important rol d’aquests i aquestes professionals en els casos de separacions d’alta conflictivitat.

Les sis entitats reunides van ser:

  • El Consell de l’Advocacia Catalana

  • El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT)

  • El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)

  • El Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC)

  • El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC)

  • L’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya (ACDMA)

Totes les entitats van subratllar la necessitat de posar el focus en els drets de la infància i l’adolescència en comptes de fer-ho en les necessitats dels progenitors, en aquests casos més conflictius, tot advocant per reprendre la feina començada el 2020 amb la publicació de l’informe Els drets d’infants i adolescents: centre d’atenció en les separacions conflictives, que va ser lliurat al Parlament de Catalunya.  


Llegiu la versió en castellà

Es tracta d’un informe fonamental com a referència per poder fer el següent pas endavant, ja que va ser elaborat a partir de queixes i consultes relacionades amb separacions conflictives rebudes pel Síndic, que van servir per:

  1. Detallar un conjunt de dèficits i mancances detectats

  2. Elaborar una llista de mesures i recomanacions

En definitiva, un document on queda palesa la necessitat d’“un canvi de paradigma que prioritzi la mediació, de manera que esdevingui habitud en els aspectes que afecten la quotidianitat familiar en general i els drets dels infants en particular, de manera que la judicialització del conflicte sigui l’última ràtio i després d’haver exhaurit totes les altres possibilitats”.

Les peticions per al 2024



Així, el COPC i les altres cinc entitats continuen demanant que es regulin:

  • Els professionals i serveis que poden exercir la Coordinació de Parentalitat

  • El seu rol i les seves funcions

  • La formació que cal per a exercir-la

  • Els protocols de derivació dels casos a un/a professional de la Coordinació de Parentalitat

  • El pressupost dedicat

Desmuntant mites

Els representants de la Secció ARC del COPC assistents a la reunió recalquen que per entendre la necessitat d’una regulació de la coordinació de parentalitat es fa també necessari entendre la immensa complexitat d’aquestes dinàmiques sistèmiques, i fugir de simplificacions com la idea de “culpables contra innocents” en la que hi participen els professionals que volent ajudar, poden estar enquistant el conflicte i ser part del problema i no de la solució.

“Quan les relacions familiars es judicialitzen, els nens, nenes i adolescents queden atrapats en el conflicte coparental. Els recursos actuals i instruments judicials no són suficients. Les sentencies no resolen el conflicte. Cal donar resposta a aquestes famílies.”

“Si no regulem la Coordinació de Parentalitat, trobarem mala praxi. La mediació, la teràpia familiar o els serveis de punts de trobada, sense coordinació de parentalitat, no resoldran el conflicte. Hem de donar respostes del segle XXI.”

[Per a més informació, llegiu la notícia "Coordinador parental, un auxilio en divorcios conflictivos que no convence a todos los jueces" a eldiario.es, amb la col·laboració de la Dra. Connie Capdevila, vicepresidenta de la Secció ARC].

Comparteix

f

La biblioteca del COPC et queda curta? Com a persona col·legiada pots utilitzar les de les universitats catalanes
A la teva biblioteca tens 12 novetats aquesta la setmana. Coneix-les!