f

El Consejo General de la Psicología llança la campanya "Tenemos que hablar de esto"

Amb les xifres més preocupants de la salut mental a l'Estat espanyol i l'objectiu de conscienciar de la importància de l'atenció psicològica de qualitat.

1 persona es suïcida cada 2 hores al nostre país, mentre 200 ho intenten cada dia.

Més del 30% de les persones de més de 18 anys ha tingut ansietat en l'últim mes, el 25% han patit símptomes de depressió i 1 de cada 8 presenta un trastorn de la conducta alimentària.

Fins al 60% de les baixes laborals estan ocasionades per situacions d'estrès i l'assetjament escolar causa problemes psicològics en el 90% dels infants que el pateixen.

Aquestes són només algunes dades presentades pel Consejo General de la Psicología de España (COP) i que s’aniran ampliant durant les següents setmanes en una campanya de comunicació conjunta amb tots els col·legis de psicologia de l’Estat, anomenada "Tenemos que hablar de esto", que comença aquest dimecres 10 de maig i durarà tot el 2023, fins al desembre.

Com revertir aquestes xifres?

La campanya deixa clar com millorar aquestes xifres: augmentant les dels recursos públics dedicats a l’atenció en salut mental, i amb més psicòlegs i psicòlogues col·legiats. Ja que si la mitjana europea de professionals de la psicologia cada 100.000 habitants és de 18 o 26 als països de l’OCDE, a l'Estat espanyol només és de 5 i a Catalunya, de 9.

Una campanya multicanal

Articles als mitjans, infografies a xarxes socials, vídeos inèdits... La campanya “Tenemos que hablar de esto” serà multicanal, es farà des de les webs i xarxes socials dels tots col·legis de psicologia de l'Estat, i tindrà un tret de sortida espectacular, amb dues accions clau dijous 11 de maig, entre les 12 h i les 18 h, per a periodistes i públic general:

  1. Publicació d’un suplement especial al diari 20 Minutos que anirà ple, únicament, de notícies sobre la salut mental. Es repartirà gratuïtament tot el dia a un quiosc dissenyat per a l’ocasió.

  2. Les persones que s’apropin a aquest quiosc, ubicat a la plaça Pedro Zerolo de Madrid, trobaran un espai on fer preguntes i resoldre dubtes sobre atenció psicològica i salut mental, amb la presència de diferents responsables del COP, com el seu president, Francisco Santolaya, o la seva vicesecretària, Rosa Ramos, entre d'altres que, a més, oferiran entrevistes als mitjans presents.

També cal destacar els 5 vídeos que es pujaran a YouTube: 5 converses obertes sobre 5 temes com el benestar a la feina (i burnout), l’ansietat, la depressió, els TCA o el benestar educatiu (i bullying). 5 capítols amb converses obertes amb psicòlegs i psicòlogues, conduïts per l’expresentador de Caiga Quien Caiga, Javi Martín, que, amb un trastorn bipolar, s’ha convertit en una de les cares més populars que defensa obertament la cura de la salut mental.

 
 

  • Qüestionar per què aquestes xifres tan preocupants no ocupen les primeres planes als mitjans de comunicació ni les agendes dels polítics.

  • Assenyalar que l’Administració no fa gaires passes endavant per tal de traduir les seves bones paraules en canvis legislatius i pressupostaris, cosa que fa que, a hores d’ara, hàgim d’esperar 6 mesos de mitjana per a obtenir atenció psicològica al Sistema Nacional de Salut.

  • Alertar de les pseudoteràpies i dels nous “ajudòlegs” sense titulació ni coneixement que aprofiten la situació actual (falta de professionals, abús de fàrmacs, manca d’una llei publicitària que reguli el sector i augment de demanda) per fer el seu agost venent receptes màgiques i solucions fàcils a les persones necessitades d’atenció psicològica, el que pot suposar un greu risc per a la seva salut.

  • Subratllar la importància de poder tenir accés a una salut mental de qualitat, que només poden donar els i les professionals qualificats, amb competències i col·legiats que puguin oferir totes les garanties.
     

En definitiva, es tracta que la ciutadania tingui clar que pot:

  • Saber si un/a professional està col·legiat/ada i té la titulació deguda, contactant amb el COP (91 444 90 20) o amb el COPC (93 247 86 50).

  • Buscar un psicòleg o una psicòloga amb garanties a www.buscopsicologo.es i a Catalunya directament a copc.cat/directori-professional

Tots els materials de la campanya poden trobar-se a:

http://www.cop.es/tenemosquehablardeesto/


Comparteix

f

La Biblioteca del COPC signa un conveni de col·laboració amb l’editorial Giunti Psychometrics
Gràcies a l’acord, els col·legiats i col·legiades poden comprar amb descompte les proves i eines de psicodiagnòstic de l’editorial.