El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquesta setmana una resolució per la qual es renova el Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions (CASMiA) i es nomenen els seus membres, que van poder reunir-se dimarts 3 de maig amb el conseller Josep Maria Argimon.
Aquest òrgan de treball està format per professionals sanitaris experts en salut mental i addiccions en representació dels diferents àmbits assistencials, societats científiques, associacions de professionals i entitats associatives dels proveïdors del sistema. També compta amb representants en primera persona i famílies.
El Consell està presidit per Víctor Pérez, metge especialista en Psiquiatria i director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar, i coordinat per Joan Vegué, director del Pla director de Salut Mental i Addiccions. I entre els membres (metges, psiquiatres...) hi ha també alguns professionals de la psicologia, entre els quals està Oscar Pino, que ja era membre de l'anterior Consell i ha tornat a ser nomenat en representació del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.
El CASMiA mantindrà la continuïtat en les línies de treball desenvolupades fins ara i seguirà alineat amb les estratègies del Pla director de salut mental i addiccions (PdSMiA). Les seves funcions principals són:
- Revisió dels models d’atenció, de la cartera de serveis i prestacions a la xarxa pública.
- Adaptació de les estratègies de salut mental al model comunitari de prevenció, participatiu i de recuperació.
- Elaboració de recomanacions, guies de pràctica clínica i plans d’actuació específics a problemes de salut prioritzats.
- Disseny d’instruments per a la implantació de models organitzatius, millora de l’eficiència i plans de reordenació de serveis.
- Elaboració d’indicadors d’avaluació dels sistemes d’atenció des d’una visió integral i de continuïtat assistencial.
- Definició de les prioritats en l’àmbit de la recerca, la innovació i les TIC en salut mental.
Amb aquesta notícia, el Departament de Salut corrobora el seu compromís de
"transformar el model comunitari d’atenció per aconseguir un canvi en l’atenció i fer-la més accessible, més equitativa, més proactiva, més propera, més resolutiva i més longitudinal, apoderant i potenciant l’autonomia, la recuperació i la inserció sociolaboral de les persones ateses"
i assumeix el repte de
"transformar l’atenció a la salut mental i les addicions és un projecte de col·laboració compartida que compta amb la implicació activa de professionals experts referents en cada una de les línies en desenvolupament".