f

Normativa sobre la retirada de la mascareta obligatòria amb efectes del 20 d’abril de 2022

L’ús és obligatori per a centres, serveis i establiments sanitaris o sociosanitaris, i en la resta de supòsits, cada centre pot recomanar la mascareta si es considera que les circumstàncies que hi concorren així ho aconsellen

Al BOE d’aquest dimecres, 20 d’abril de 2022, s’ha publicat el “Real Decreto 286/2022, de 19 de abril, por el que se modifica la obligatoriedad del uso de mascarillas durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por la COVID-19”.

Amb entrada en vigor el mateix 20/04/2022, la norma estableix, amb caràcter general, la retirada de la mascareta en els supòsits fins ara obligatoris, però hi ha les següents excepcions:

1. Centres, serveis i establiments sanitaris: continua sent obligatòria. L’obligatorietat afecta a persones treballadores, visitants i pacients (excepte els ingressats quan romanguin a les seves habitacions).

2. Centres sociosanitaris: continua sent obligatòria. L’obligatorietat afecta a persones treballadores i visitants quan es trobin en zones compartides (no afecta, per tant, als usuaris i usuàries dels centres).

3. Mitjans de transport públic: continua sent obligatòria, excepte en andanes i estacions (segons aclareix l’exposició de motius de la norma). 

En els casos en què es manté l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, també es contemplen les següents excepcions:

“La obligación contenida en el apartado anterior no será exigible en los siguientes supuestos:

a) A las personas que presenten algún tipo de enfermedad o dificultad respiratoria que pueda verse agravada por el uso de la mascarilla o que, por su situación de discapacidad o dependencia, no dispongan de autonomía para quitarse la mascarilla o bien presenten alteraciones de conducta que hagan inviable su utilización.

b) En el caso de que, por la propia naturaleza de las actividades, el uso de la mascarilla resulte incompatible, con arreglo a las indicaciones de las autoridades sanitarias.”

Així mateix, l’exposició de motius de la norma recomana l’ús de la mascareta en els següents casos:

- Població vulnerable amb contacte prolongat amb altres persones amb distàncies inferiors a 1,5 metres.

- Reunions i concentracions de persones amb caràcter privat en funció de la vulnerabilitat dels participants.

- Espais tancats d’ús públic en què poden produir-se concentracions de persones, així com en esdeveniments multitudinaris. Afectaria, per exemple, a centres comercials, supermercats, botigues, museus, cinemes, teatres, sales de concert, bars, restaurants, locals d’oci nocturn, esdeveniments esportius, etc.

Pel que fa a l’àmbit laboral,  la norma no el preveu com un dels supòsits excepcionals d’ús obligatori de la mascareta, de manera que es pot concloure que en desapareix l’obligatorietat amb caràcter general. No obstant això, l’exposició de motius de la norma aclareix que serà decisió dels serveis de prevenció de riscos laborals de cada empresa la determinació dels supòsits i situacions en què es pugui considerar obligatòria, en funció de l’avaluació dels riscos inherents a cada lloc de treball.

Com afecta aquesta nova normativa en l’àmbit específic de l’exercici de la psicologia?:

1. En els centres, serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris es manté l’obligatorietat de l’ús de la mascareta. Aquesta mesura, pel redactat de la norma, afecta a tots els serveis que tinguin aquest caràcter, és a dir, àmbit hospitalari, ambulatori, centres de dia, centres sanitaris i consultes sanitàries on es prestin serveis de psicologia clínica sanitària.

2. No és obligatori l’ús de la mascareta en altres àmbits, com per exemple, centres psicoeducatius o altres no sanitaris, excepte en el cas dels seus treballadors si el servei de prevenció de riscos laborals de l’empresa ho considera necessari en funció de l’avaluació dels riscos dels llocs de treball.

3. En atenció al contingut de l’exposició de motius de la norma, cal entendre que, en aquells supòsits no obligatoris, cada consulta o centre pot recomanar el seu ús si es considera que les circumstàncies que hi concorren així ho aconsellen (per exemple, una alta concentració de persones, espais poc ventilats, presència de persones vulnerables, etc.).

Comparteix

f

Últims dies per presentar-se a la convocatòria d’ajuts 0’7 del COPC destinats a projectes socials de l’àmbit de la psicologia
El COPC amplia el termini d'admissió de sol·licituds fins al 29 d'abril.