f

Joaquim de Toca, el company

El Dr. Àngel Guirado, actual president de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona del COPC, dedica unes paraules al segon president de la Delegació.

Fa pocs dies del traspàs del nostre company i amic, Joaquim de Toca i de Ciurana, segon president de la Delegació Territorial a Girona del Col·legi Oficial de la Psicologia i col·legiat d’honor.

S’ha escrit a bastament de la seva trajectòria personal, de vida i professional, en la qual no insistiré. Des del Col·legi Oficial de la Psicologia de Catalunya, però en concret des de la Delegació Territorial de Girona li volem agrair la gran tasca que va realitzar en les primeres fases de la implantació col·legial a Girona, en la continuïtat dels primers serveis, la formació i impuls de la psicologia a les comarques gironines. Importants varen ser les múltiples col·laboracions institucionals, sobretot amb entitats que formen part del tercer sector. Va ser una època molt profitosa la xarxa de serveis i de recursos que en Joaquim va impulsar conseqüent a les necessitats percebudes des d’una mirada feta al servei de la ciutadania. En destacaré la creació de  Psicòlegs Sense Fronteres, probablement l’embrió del que coneixem avui per Psicoxarxa Solidària, un servei d’atenció als més vulnerables, i els vincles amb l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, possible embrió també del que avui coneixem com a Fòrum Sanitari amb altres col·legis professionals. Va ser una perspectiva que no hauríem de perdre mai en un moment social i històric d’alta necessitat d’atenció a les persones.

En Joaquim era, per sobre de tot, un humanista, creient i exemple de com els valors es materialitzen en fets i en com les seves reflexions sempre portaven implícites accions, ben pensades, d’ampli recorregut: innovadores, entusiastes, amb una mirada convincent i aquells ulls brillants de qui té el pensament clar. Uns més que altres hem tingut la sort de poder compartir hores de treball, saviesa i bon fer, amb un tarannà serè, obert i flexible, agradable, proper, honest amb ell mateix i amb qui l’envoltava, i sobretot molt tolerant amb aquells qui pensaven diferent. Home creient, va saber prendre les millors decisions al llarg de la seva vida i la família va ser el seu espai de referència vital. Com a col·legiat d’honor va poder gaudir aquest reconeixement en vida, amb l’acompanyament de la família i dels companys de la psicologia.

Personalment, en la triple coincidència d’espais participatius, al COPC, a l’Ajuntament de Girona i a la Generalitat de Catalunya, en destaco la seva voluntat de servei, que no era poca cosa en moments com els que ens ha tocat viure. Per això en nom de la Junta Rectora del COPC i en el meu propi, treballadors i en el de molts companys i amics de professió, et dono les gràcies. Joaquim, descansa en pau.


Àngel Guirado i Serrat
President de la Delegació Territorial de Girona del COPC

Comparteix

f

Eudald Carbonell i David Bueno dialoguen a 'Transformar-se per sobreviure. Les claus de la psicologia del futur'
L'esdeveniment, que va tenir lloc el 28 de novembre, forma part del projecte Memòria Històrica de la Delegació Territorial de Girona del COPC.