ESCOLA CATALANA
D'ESTIU DE PSICOLOGIA

Del 8 a l'11 de juliol de 2024

Totes les activitats de l'Escola Catalana d'Estiu de Psicologia estan llistades a continuació, ordenades per dies i horari.

Prem damunt del títol per informar-te sobre cadascuna de les activitats i, si vols, inscriure-t'hi.

Si vols consultar el tríptic, fes clic a la imatge 

Dilluns 8 de juliol de 2024

En aquest curs constarà de dues parts. Una primera centrada en Avaluació Psicològica i Psicometria Avançada i altra centrada en Tractaments Psicològics a l’àmbit d’atenció primària. La primera part, impartida pel Prof. David Gallardo, es presentarà la plataforma d’avaluació MetrikaMind, una iniciativa pionera en l'aplicació de psicometria avançada per a l'avaluació i gestió de la salut mental en l'àmbit laboral. Aquesta part mostrarà com la plataforma MetrikaMind pot transformar l'atenció psicològica, destacant la seva capacitat per detectar i mitigar el faking, i obrint la porta a convertir-se en la plataforma d'avaluació psicològica més extensa i vàlida per a la millora a l'atenció primària. La segona part, impartida pel Dr. Roger Muñoz Navarro, es centrarà en mostrar quins són els tractaments psicològics basats en l’evidència en atenció primària, seguit de la descripció del Protocol PsicAP, un manual de tractament transdiagnòstic grupal per als trastorns emocionals per l’ atenció primària. Finalment, s’obrirà el debat de com poden treballar de manera conjunta i coordinada tant psicòlegs clínics com general sanitaris en atenció primària.

Ponent: Dr. David Gallado-Pujol i Dr. Roger Muñoz-Navarro
Horari: Dilluns 8 de juliol 2024, 16.00 h, sala 1
Inscriu-t'hi  

Aquest curs té com a objectiu principal compartir l’experiència, a psicòlegs clínics i generals sanitaris, de la efectivitat d’un programa d’intervenció multifamiliar dirigit als progenitors amb diverses estructures familiars denominat TEAm_FAM. Aquest programa té com a última finalitat de dotar, a les mares i als pares amb un fill/a amb diagnòstic de TEA, d’eines que promouen el seu benestar emocional, que els permeti fomentar un clima saludable a partir de la millora de la comunicació i les relacions familiars bàsiques (conjugalitat i (co) parentalitat). Realitzar aquest curs pot ajudar als professionals de l’àmbit clínic i social a conèixer altres opcions de tractament dirigit a les famílies utilitzant eines digitals per la seva implementació. Aporta una major aprofundiment en la realitat de les famílies, en especial des de la perspectiva relacional.

Ponent: Dra. Anna Vilaregut i Dra. Teresa Pretel
Horari: Dilluns 8 de juliol 2024, 16.00 h, sala 2
Inscriu-t'hi  

Dimecres 10 de juliol de 2024

Durant el taller, es presentaran dades sobre les alteracions neuropsicològiques, cerebrals i del trastorn d'estrès posttraumàtic complex (TEPT-C) que pateixen les dones supervivents de violència de gènere. A més, es presentaran els criteris diagnòstics del TEPT-C d'acord amb la CIE-11, els instruments per diagnosticar-los, així com una proposta d'intervenció. Per últim, es presentaran diversos casos clínics per debatre entre els assistents

Ponent: Dra. Carmen Fernández i Dr. Miguel Pérez
Horari: Dimecres 10 de juliol 2024, 16.00 h, sala 1
Inscriu-t'hi  

Dijous 11 de juliol de 2024

L’exploració neuropsicològica avalua diferents funcions cognitives per relacionar-les amb el sistema nerviós central, mitjançant l’administració d’instruments psicomètrics que ens permeten quantificar les funcions cognitives, la descripció de l'estat cognitiu i una orientació diagnòstica. No obstant això, l'exploració neuropsicològica també es nodreix de la observació de la conducta del pacient durant tot el procés d'avaluació permetent-nos identificar signes i símptomes importants per l'avaluació, per generar hipòtesis diagnòstiques, modificar la selecció d'instruments o realitzar una aproximació més sensible i específica a la patologia. A través de casos clínics reals i material audiovisual exposarem signes i símptomes que podem observar durant l'exploració neuropsicològica en trastorns neurològics d'adults

Ponent: Dr. Saül Martínez i Sra. Marta Balagué
Horari: Dijous 11 de juliol 2024, 10.00 h, sala 1

Inscriu-t'hi   

Aquest curs explorarà els mecanismes de neuroplasticitat i com aquests influencien la salut del cervell. Abordarem factors clau que afecten la salut cerebral, des dels factors de risc cerebrovasculars fins a l'activitat física, i com les intervencions específiques poden fomentar un envelliment actiu i saludable. Discutirem estratègies pràctiques per entrenar el cervell en l’envelliment normal, en contextos de recuperació post-ictus, i com planificar un estil de vida que promogui la salut cerebral a llarg termini. Finalment, proporcionarem recursos valuosos i referències per aprofundir en els temes tractats.

Ponent: Dra. Maria Mataró
Horari: Dijous 11 de juliol 2024, 16.00 h, sala 1
Inscriu-t'hi  

Contacte  
escolacatalanaestiu@copc.cat