Amb aquesta sessió pretenem presentar un projecte de cooperació entre l’Oficina Antifrau de Catalunya i el COPC, davant la necessitat de formar professionals de la Psicologia suficientment qualificats en l’atenció a persones alertadores, i fomentar la creació d’un circuit que garanteixi les mesures de suport psicològic quan siguin necessàries.
La nova Llei 2/2023, de protecció de les persones informants —també anomenades alertadores (whistleblowers)— preveu que s’atorgui suport psicològic a les persones que alerten d’infraccions que perjudiquen l’interès públic. Aquest acompanyament forma part de les mesures de protecció enfront les represàlies que poden patir.
Arran l’aparició de la llei, a Catalunya s’ha designat l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) com a Autoritat Independent de Protecció de l'Informant (Llei 3/2023, del 16 de març, Disposició Addicional 7ª). Correspon, per tant, a l’Oficina Antifrau adoptar, si escau, un ampli ventall de mesures de suport (entre les quals es troba el suport psicològic) per protegir les persones informants.
Atès que el COPC és una de les entitats signatàries del Pacte Social Contra la Corrupció, plataforma impulsora de la Iª Cimera Contra les causes estructurals de la Corrupció, celebrada al Parlament de Catalunya, amb la participació d’organismes de prevenció i control; des de la Secció de psicologia Jurídica volem impulsar el coneixement de la figura d’alertador/a entre els nostres col·legiats/des per iniciar una etapa de formació vers l’assistència psicològica de persones alertadores.