Introducció a les cures pal·liatives per a professionals de la psicologia
INFORMACIÓN IMPORTANTE PARA REALIZAR LA INSCRIPCIÓN
Si eres NUEVO/A usuario/a no colegiado/a:- Primero, tienes que registrarte mediante este enlace.
- Posteriormente, vuelve a la página de la actividad para hacer la inscripción con los datos de acceso creados en el registro.
Si eres persona colegiada o usuario/a ya registrado/a:
- Primero, inicia sesión en tu área privada clicando este enlace.
- Posteriormente, vuelve a la página de la actividad para hacer la inscripción.
Introducció a les cures pal·liatives per a professionals de la psicologia
> Curs
> Híbrid
> Secció Psicologia Clínica, de la Salut i la Psicoteràpia
> GT Atención paliativa
Aquest curs representa una introducció a l’àmbit de les cures pal·liatives mitjançant l’abordatge dels temes més rellevants en la pràctica professional. Està dirigit a tot el col·lectiu de professionals de la psicologia que estiguin interessats en conèixer el món de les cures pal·liatives de la mà de professionals especialitzats i en actiu.
* Aquesta formació ha estat reconeguda amb el Reconeixement d'Interès Sanitari (RIS) per activitats adreçades a professionals del sistema sanitari de Catalunya.
Adreçat a professionals de la psicologia interessats en conèixer més sobre les cures pal·liatives.
Objectius:
Oferir un primer contacte amb el món de les cures pal·liatives als professionals de la psicologia interessats en l'àmbit.
Donar a conèixer la intervenció psicològica en final de vida, des de la perspectiva del pacient i el seu entorn, abordant els principals temes.
1era sessió. 29 d'abril 2025
Introducció a les cures pal·liatives: trajectòries clíniques.
Pacient crònic complex.
Pacient crònic avançat.
Escales i instruments d’avaluació.
Casos pràctics.
Perspectiva bioètica
Principis de la bioètica.
Autonomia personal en la presa de decisions.
Document de Voluntats Anticipades (DVA).
Planificació de Decisions Anticipades (PDA).
Implementació del a LORE.
Casos pràctics.
2ona sessió. 6 de maig 2025
Intervenció psicològica amb el pacient.
a. Models teòrics d’intervenció:
Teràpia de la Dignitat.
Teràpia del Sentit.
Teràpia d’acceptació i compromís.
b. Tècniques comunicatives
Comunicació no violenta.
c. Intervenció en la protecció informativa
3era sessió. 20 de maig 2025
Acompanyament a la família i entorn del pacient: els cuidadors principals
Abordatge de la sobrecàrrega emocional del cuidador.
Abordatge de la claudicació familiar.
Eines per afavorir un bon tracte i acompanyament.
4ta sessió. 27 de maig 2025. Sessió amb la col·laboració del GT de Dol i pèrdues del COPC.
Acompanyament en el procés de dol.
Principals models teòrics.
Escales i instruments d’avaluació.
Intervenció del dol infanto-juvenil.
Casos pràctics.
Abordatge de la dimensió espiritual.
Abordatge de l’esfera intrapersonal.
Abordatge de l’esfera interpersonal.
Abordatge de l’esfera transpersonal.
Escales i instruments d’avaluació.
5à sessió. 3 de juny 2025
Cures pal·liatives pediàtriques
Reptes de l’abordatge en les cures pal·liatives pediàtriques
Intervenció psicològica amb el nen/a – adolescent i la família
Comunicació terapèutica amb infants i adolescents
Atenció a les necessitats de l’equip professional.
Dificultats i necessitats de l’equip
Fatiga per compassió.
Satisfacció per compassió.
Prevenció del Burnout.
Propostes d’autocura.
Cura mútua: implicació de la organització en el benestar dels professionals.
Laura Bataller: Psicòloga General Sanitària.Màster en Psicooncologia i màster en atenció psicosocial i espiritual a persones en situació de malaltia avançada.Actualment Psicòloga - Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) al Grup Mutuam. Programes d’Atenció Domiciliària - Equips de Suport (PADES).
Anna Carlota Escolà: Psicòloga general sanitària.Màster en Psicooncologia. Postgrau en Atenció Integral a persones amb malalties avançades, i els seus familiars. Postgrau en Bioètica aplicada a l'àmbit clínic i assistencial. Experta en psicooncologia i cures pal·liatives. Ha treballat com a psicòloga en l'àmbit de la gerontologia i les cures pal·liatives en residències i centres de dia. Conducció de grups de suport, a l'Associació de Familiars d'Alzheimer. Forma part de l'equip d'atenció psicosocial Mutuam-Barcelona. Docent a l'Escola de Cuidadors, de Fundació "La Caixa".
Clara Fraguell: Doctorat en Psicologia. Obtenció de l’Expertesa en Psicooncologia i Cures Pal·liatives. 2020 pel Consejo General de Psicología. Postgrau en Atenció Psicosocial i Espiritual a persones en situació de malaltia avançada per la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya. Màster de Recerca en Psicologia. Especialitat: Psicologia de la Salut per la UAB. Obtenció de l’habilitació en Psicologia General Sanitària (PGS). Màster en Psicooncologia per la UB. Ha col·laborat en Ara Mutuam Girona. EAPS (Equips d’Atenció Psicosocial). Psicooncòloga i psicòloga de cures pal·liatives del programa impulsat per la Fundació “la Caixa” Atenció integral a persones amb malalties avançades. Ubicada a l’Hospital Josep Trueta. També a Mutuam Girona. EAPS (Equips d’Atenció Psicosocial). Coordinadora de l’EAPS – Mutuam Girona. EAPS (Equips d’Atenció Psicosocial). Psicooncòloga i psicòloga de cures pal·liatives del programa impulsat per la Fundació “la Caixa” Atenció integral a persones amb malalties avançades. Ubicada a l’Hospital Sociosanitari Mutuam Güell. Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Atenció domiciliària amb els equips PADES.
Marina García: Psicòloga. Màster en Psicooncologia i cures pal·liatives y Cuidados Paliativos. Posgrau en atenció psicosocial i espiritual en final de vida per la Universitat de Vic (UVic) i Màster en Psicoterapia Integradora Humanista pel Institut Erich Fromm. La seva experiència professional com psicooncòloga en la AECC i en PADES EAPS-Mutuam. Actualment, des de 2023, dedicació completa a la practica privada, on acompanya processos de dol i pèrdua, processos de cronicitat, psicooncologia i final de vida.
Marta Gutiérrez: Psicòloga general sanitària. Màster en Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malaltia Avançada. Màster en Psicooncologia i cures pal·liatives. Docent a l'Escola de Cuidadors, de Fundació La Caixa.
Tània Muelas. Psicòloga general sanitària. Màster en Psicopatologia Clínica. Postgrau en Psicooncologia a ISEP. Formadora de formadors i supervisora de casos. Psicòloga a la unitat de cures pal·liatives de la Fundació Sant Llàtzer, Terrassa. Psicòloga a la unitat de cures pal·liatives de l'Hospital de Terrassa. Psicòloga a la unitat de cures pal·liatives pediàtriques i cronicitat complexa de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona. Psicòloga a la unitat de cures pal·liatives pediàtriques i cronicitat complexa de Sant Joan de Déu, Esplugues de Llobregat.
Cruz Sànchez-Julvé: Psicòloga General Sanitària. Psicoterapeuta acreditada per la FEAP i terapeuta familiar i de parella acreditada per la FEATF. Acreditada com a experta en neuropsicologia clínica i en neuropsicologia clínica.Psicooncologia i Psicologia en cures pal·liatives. Doctoranda per la UAB en Psicologia de la Salut i de l’esport. Actualment adjunta a la UCI, PADES Garraf i Atenció Intermèdia. Membre del CEA, Comissió Eutanàsia i de la Comissió d’Humanització del CSAPG i coordinadora del Màster en Atenció Psicosocial i espiritual a persones en situació de malaltia avançada . Vocal de Psicologia de la SCBCP i coordinadora del Grup de Treball en Psicologia Pal·liativa SCBCP. Secretària de la SEPP (Sociedad Española de Psicología Paliativa).
Marta Viñals: Psicòloga general sanitària. Més de 25 anys d'experiència en psico-oncologia i cures pal·liatives, els últims 10 anys a l'entorn pediàtric, treballa al Servei d'atenció pal·liativa i pacient crònic complexe de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Formadora en jornades, congressos i al màster en atención psicosocial i espiritual a persones en situació de malaltia avançada de la Universitat de Vic.
Sessió 1
FECHA
29 de abril de 2025
16:30h -
20:30h
DURACIÓN
4h
MODALIDAD
Híbrid
UBICACIÓN
Híbrida (Online i Presencial)
Sessió 2
FECHA
6 de mayo de 2025
16:30h -
20:30h
DURACIÓN
4h
MODALIDAD
Híbrid
UBICACIÓN
Híbrida (Online i Presencial)
Sessió 3
FECHA
20 de mayo de 2025
16:30h -
20:30h
DURACIÓN
4h
MODALIDAD
Híbrid
UBICACIÓN
Híbrida (Online i Presencial)
Sessió 4
FECHA
27 de mayo de 2025
16:30h -
20:30h
DURACIÓN
4h
MODALIDAD
Híbrid
UBICACIÓN
Híbrida (Online i Presencial)
Sessió 5
FECHA
3 de junio de 2025
16:30h -
20:30h
DURACIÓN
4h
MODALIDAD
Híbrid
UBICACIÓN
Híbrida (Online i Presencial)
* Activitat amb el Reconeixement d'Interès Sanitari (RIS)
Formació modalitat híbrida: En el procés d’inscripció podrà escollir matricular-se o en format online o en format presencial.
En el cas d’escollir el format presencial haurà d’anar presencialment a la Seu del COPC de Barcelona (c/Rocafort 129).
En el cas d'escollir el format online haurà de tenir a la seva disposició un ordinador amb sortida de so, micròfon i connexió a internet.