f

Entitats socials i món acadèmic traslladen al Parlament de Catalunya una proposta de llei per fer front al sensellarisme

La iniciativa, que té per objectiu erradicar tres manifestacions del sensellarisme que estan mancades de regulació, esdevé una proposta sense precedents i pionera al conjunt d’Europa

El 25 de gener, Assís Centre d’Acollida, Arrels Fundació, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials han presentat al Parlament de Catalunya una proposta de llei per fer front al sensellarisme de manera urgent. La proposta de text legal s’adreça especialment a donar una resposta a aquelles persones que pateixen una situació de sensellarime més crònic, aquelles situacions que es corresponen a les tres primeres subcategories operatives de la classificació europea ETHOS. La iniciativa ha entrat al Parlament amb el suport de la major part dels partits polítics i el suport de 35 entitats de primer, segon i tercer nivell de l'àmbit social i de 5 col·legis professionals, als quals cal sumar el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

En concret, el text planteja mesures per a les persones que viuen al carrer a Catalunya, que passen la nit en recursos nocturns o que viuen en equipaments específics per a persones sense llar. Aquesta tria dona resposta a les situacions més greus, i permet un tractament legal homogeni i integral de la problemàtica. L’any 2016 s’estimava que gairebé 10.000 persones vivien en situació de sense llar (subcategories ETHOS 1,2 i 3): 2.855 vivien en un espai públic o a la intempèrie, 4.120 pernoctaven en un alberg, forçades a passar la resta del dia en un espai públic, i 2.982 vivien en centres o albergs per a persones sense llar/allotjament temporal. Les entitats promotores de la iniciativa consideren que la xifra ha augmentat exponencialment durant aquests sis anys, i estimen que 18.000 persones es troben actualment en aquesta situació (un 80% més amb relació a l’any 2016). A dia d’avui, les cinc entitats promotores de la iniciativa ofereixen gairebé 3.600 places residencials. L’objectiu d’aquesta proposta de text legal és posar fi a la situació que viuen les persones que dormen als carrers de pobles i ciutats de Catalunya, assolint la protecció, promoció, integració, inserció i emancipació plena de les persones sense llar, així com regular per llei les actuacions i els serveis que les administracions públiques haurien de dur a terme al territori català per garantir els drets de les persones sense llar.


Espais residencials, empadronament i accés a serveis bàsics a tot Catalunya


La proposta de text legal és una novetat en el context legislatiu europeu, ja que introdueix el fonament de dret per assegurar la dignitat de les persones sense llar. En concret, afegeix el concepte d’espai residencial digne per a totes les persones que es troben en les tres primeres subcategories operatives de la classificació europea ETHOS, garantint en el termini de dos anys el dret a disposar d’un espai residencial digne o un habitatge autònom.

La llei estableix l'obligació de fer recomptes i enquestes en els municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, amb l’objectiu de dimensionar la problemàtica del sensellarisme i elaborar un mapa del sensellarisme a Catalunya. Així mateix, comptar amb equips de carrer interdisciplinaris; el dret a centres de baixa exigència i a serveis bàsics d’higiene i consigna on guardar les pertinences; la prohibició explícita que les ordenances municipals tipifiquin com a infracció administrativa la pràctica de la mendicitat, la protecció de les dades de caràcter personal; el dret a l’espai públic i la perspectiva de gènere en els recursos i l’atenció social són algunes de les actuacions i serveis que recull la proposta de llei i que es posen sobre la taula de les administracions públiques.

Comparteix

f

El festival Oui, amb descompte per a persones col·legiades, programa un teatrefòrum amb la Comissió de Cultura
El dia 3 de febrer, la sessió de La màgia lenta a la Casa Elizalde, espera les aportacions dels col·legiats i col·legiades.